2015. augusztus 24., hétfő

Tarkabab főzelék füstölt oldalassal

Ez egy olyan étel, ami gyerekkoromban sokszor került az asztalra. Az egész család imádta, főleg lila hagymával megszórva, friss, ropogós fehér kenyérrel ... 
Az esetek nagy többségében füstölt csülökkel készül, de nekem most oldalas volt a fagyasztóban.
Azt azért megjegyezném, hogy ezt az ételt senki nem tudja olyan tökéletesre elkészíteni, mint az anyukám, tehát én sem J. Pedig évek óta lelkesen próbálkozom.
Most egy kis adag készült belőle, de hármunknak elég volt ebédre J.

Tarkabab főzelék füstölt oldalassal
Hozzávalók:

  • 1 ujjnyi darab póréhagyma (Nekem nem volt itthon vöröshagyma. Eredetileg azzal készül az étel, úgyhogy ezért nehogy vegyünk pórét!!! Egy kisebb vöröshagyma pontosan megteszi.)
  • 350g füstölt oldalas
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 125g tarkabab
  • 2 db babérlevél
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 ek. liszt
  • ecet
Elkészítés:

A babot a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk. Egy fazékba tesszük az oldalast a babbal, póréhagymával, fokhagymával és a babérlevéllel, majd elkezdjük főzni. Óvatosan megsózzuk, mert az oldalas is sós.



Addig főzzük, amíg minden már majdnem megpuhul. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és készre főzzük. Ezután habarást készítünk. Egy habverő segítségével összekeverjük a tejet, a tejszínt és a lisztet, majd öntünk hozzá egy kicsit a forró főzővízből és a főzelékhez adjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A végén egy pici ecetet tehetünk bele, de el is hagyható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése