Ez egy olyan étel, ami gyerekkoromban sokszor
került az asztalra. Az egész család imádta, főleg lila hagymával megszórva,
friss, ropogós fehér kenyérrel ...
Az esetek nagy többségében füstölt csülökkel
készül, de nekem most oldalas volt a fagyasztóban.
Azt azért megjegyezném, hogy ezt az ételt
senki nem tudja olyan tökéletesre elkészíteni, mint az anyukám, tehát én sem. 🙂 Pedig
évek óta lelkesen próbálkozom.
Most egy kis adag készült belőle, de
hármunknak elég volt ebédre.🙂
Hozzávalók:
- 1 ujjnyi darab póréhagyma (Nekem nem volt itthon vöröshagyma. Eredetileg azzal készül az étel, úgyhogy ezért nehogy vegyünk pórét!!! Egy kisebb vöröshagyma pontosan megteszi.)
- 350g füstölt oldalas
- 2 gerezd fokhagyma
- 125g tarkabab
- 2 db babérlevél
- 2 kisebb burgonya
- 1 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 ek. liszt
- só
- ecet
A babot
a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk. Egy fazékba tesszük az oldalast a
babbal, póréhagymával, fokhagymával és a babérlevéllel, majd elkezdjük főzni.
Óvatosan megsózzuk, mert az oldalas is sós.
Addig főzzük, amíg minden már majdnem
megpuhul. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és készre főzzük.
Ezután
habarást készítünk. Egy habverő segítségével összekeverjük a tejet, a tejszínt
és a lisztet, majd öntünk hozzá egy kicsit a forró főzővízből és a főzelékhez
adjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A végén egy pici ecetet tehetünk
bele, de el is hagyható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése