Egyszerűen imádom a fonott kalácsot! Húsvét előtt kezdtem el
gyártani, mert szerettem volna kitapasztalni a tökéletes receptet. Ez lett a
végeredmény. :) Azóta gyakran készítem, mert az egész család odavan érte. Én
személy szerint vajjal, sonkával és sajttal szeretem. :)
![]() |
Fonott kalács |
Hozzávalók:
- 600 g finomliszt
- 30 g élesztő (vagy másfél csomag instant)
- 2 tojássárgája
- 300 ml tej
- 3 ek kristálycukor
- 40 g vaj (olvasztott)
- 1 ek. rum
- só
- 1 tojássárgája a tetejére
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral
felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 2 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a
rumot, vajat, cukrot és egy csipetnyi sót.
Jól kidolgozzuk a tésztát, ha lehet dagasztógéppel.
Lisztezett deszkán egy öblös tállal lefedve fél óráig kelesztjük.
Mikor megkelt a tészta, 6 részre osztjuk és rudakat sodrunk
belőle. Fonhatunk 2 kalácsot hármas fonással, vagy egyben hagyjuk és hatos fonást
készítünk. (Ez utóbbi kicsit nehezebb, de megéri, mert nagyon szép, és ha
megsült, jó nagy szeleteket lehet vágni belőle :)).
Amikor összefontuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,
konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük. A második kelesztést én
mindig sütőben végzem 30 fokon.
Mielőtt megsütjük, a tetejét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt készre
sütjük. A sütés utolsó 10 percében le szoktam takarni alufóliával, nehogy
megégjen a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése