2023. január 30., hétfő

Gulyásleves

 A gulyás az egyik kedvenc levesem, bármikor szívesen eszem. Ha pedig egy kicsit csípős, akkor egyenesen a mennyben érzem magam. 🙂 Főleg ebben a zord, hideg időben. 

Egy szelet friss, ropogós kenyérrel a legfinomabb.


Gulyásleves 


Hozzávalók:

     • 3 ek sertészsír 

     • 4 közepes vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 500 g sertéscomb 

     • 1 db kisebb paradicsom 

     • 1 db kisebb tv paprika 

     • 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • 2 ek őrölt pirospaprika 

     • 2 tk őrölt kömény 

     • 1 ek házi ételízesítő 

     • ízlés szerint só 

     • 1 csapott mk őrölt feketebors 

     • 1-2 db babérlevél 

     • 3 db közepes sárgarépa 

     • 2 db közepes fehérrépa 

     • 3-4 db kisebb szem burgonya 

     • 2 ek apróra vágott zellerzöld 

     • kb. 2000 ml víz 

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát elkezdjük dinsztelni a zsíron. 

Amikor a hagyma nagyjából megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk ételízesítővel. 

Ezután lehúzzuk az edényt a tűzről és a húst megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel, majd felöntjük kb. 300 ml vízzel. 
Bele tesszük a paradicsomot és tv paprikát, valamint a paradicsompürét. Addig főzzük, amíg a hús nagyjából megpuhul. 

Ezután beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a babérlevelet, a zellerzöldet és felöntjük a maradék vízzel. 

Addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul. 

A főzés végén tehetünk bele egy kis csipetkét is. Én ezt 1 kisebb tojásból, pici sóból és annyi lisztből készítem, hogy egy nem ragacsos, csipkedhető tésztát kapjak. Ezután a levesbe szórom és pár perc alatt készre főzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése