2022. november 4., péntek

Palócleves villámgyorsan

Ezt a receptet azoknak a házi asszonyoknak ( és férfiaknak 🙂) ajánlom sok szeretettel, akik egy tartalmas, finom levest szeretnének főzni, de időhiányban szenvednek.

Mivel ennél a receptnél az elkészítési idő igencsak le van csökkentve, így olyan alapanyagokat használtam, amik nem igényelnek hosszas főzést. Ebből adódóan senki ne várjon egy autentikus Palóclevest marhából vagy sertésből. 🙂

Ezúttal a csirkemell lesz a barátunk, akit -a rossz híre ellenére- igenis változatosan és ízlésesen el lehet készíteni. Így nyugodtan mondhatom, hogy egy nagyon finom leves lesz a munkánk gyümölcse. 

Ez alkalommal is a gyorsfőző edényben készíttetett el az ételt, de kuktában, vagy egy sima fazékban is gyorsan elkészíthető. 

(Igaz, a fazékban való főzés esetén rászámolhatunk 10-15 percet. Viszont még így is nevezhetjük villámgyorsnak a receptet. 🙂) 


Palócleves villámgyorsan
 


Hozzávalók:

     • 1 ek olíva olaj 

     • 1 fej vöröshagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 1 nagy sárgarépa 

     • 3 db közepes burgonya 

     • 2 ek házi ételízesítő 

     • 1 mk őrölt feketebors 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 300 g csirkemell filé 

     • 1,5 l víz 

     • 360 g vajbab (Nálam most üveges, lecsöpögtetve.)

     • 125 ml főzőtejszín 

     • 1 csapott ek étkezési keményítő 

     • 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld 

     • ízlés szerint citromlé ( én kb. 1 teáskanálnyit tettem bele)

Elkészítés:

Pirítás fokozaton elkezdjük dinsztelni az olajon a kockára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 
Hozzáadjuk a félkarikára vágott sárgarépát, ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt (vagy sót) és borsot.

A csirkemellet kockára vágjuk és a hagymákhoz adjuk. 

Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. 

A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd a leveshez adjuk.

Nyomás alatti főzési funkción 10 percet főzzük. 

Ezután hozzáadjuk a babot. Ezzel kicsit összeforraljuk újra a pirítás fokozaton.

A keményítőt elkeverjük 5-6 evőkanálnyi hideg vízzel és a leveshez adjuk. 
Beletesszük a tejszínt is, összerottyantjuk.

A végén bele szórjuk a petrezselyemzöldet, facsarunk bele egy kis citromlevet és már tálalhatjuk is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése