2022. július 27., szerda

Zöldséges rizses hús

 Nyár lévén tele vagyunk friss zöldségekkel, amikből öröm a főzés. 

Ma az itthon talált felhozatalból készítettem az ebédünket, ami igazán ízletesre sikeredett. Merem ezt azért mondani, mert a 9 éves zöldség gyűlölő kislányom is degeszre ette magát belőle. 😊

(Ebben azért biztos segített a jókora darab csirkemell is az ételben, ugyanis a húst azt cseppet sem gyűlöli. 😄)

Zöldséges rizses hús 


Hozzávalók:

A rizshez:

     • 1 tk olíva olaj 

     • 1 csésze jázmin rizs (150 ml)

     • 2 csésze víz 

     • 1 ek ételízesítő 

A zöldséges húshoz:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 nagy fej vöröshagyma 

     • 4 gerezd fokhagyma 

     • 1 db kápia paprika 

     • 1 nagy sárgarépa 

     • 1 nagy fehérrépa 

     • 500 g csirkemell 

     • só, őrölt feketebors 

     • 2 babérlevél 

     • 2 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 1-2 marék zöldborsó 

     • 1-2 marék kukorica 

Elkészítés:

A rizst alaposan átöblítjük hideg vízzel.

Egy kisebb edényben felhevítjük az olajat, majd beletesszük a rizst. Addig kevergetjük amíg ki nem fehéredik, majd hozzáadjuk a vizet és az ételízesítőt. 

Alacsony lángon, lefedve addig forraljuk, amíg a víz nagy része elfől. Ezután lekapcsoljuk alatta a lángot, és a meleg főzőlapon hagyjuk még párolódni kb. 30 percet.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát, a kápia paprikát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük egy kevés vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
Hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és fehérrépát, majd kb. 10 percig együtt dinszteljük tovább.
(Nem muszáj reszelni a répákat, én a lányom miatt csináltam, mert így nem olyan feltűnő az ételben. Nyugodtan lehet karikára vagy kockára vágni, ha valaki úgy szereti.)

Ezután hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és a pirospaprikát, majd felöntjük annyi vízzel amennyi nagyjából ellepi. 
Beletesszük a babérlevelet, a paradicsompürét, a borsót és a kukoricát, majd közepes lángon az egészet készre főzzük. 
Akkor jó, ha már a szaftja nagyjából besűrűsödött. 

Ekkor hozzákeverjük a párolt rizst és tetszőleges salátával, vagy savanyúsággal tálalhatjuk. Én most lilahagymás uborkasalátát készítettem hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése