Nyáron a nagy melegben sokszor nincs kedve az embernek a nehéz ételekhez, viszont főzni kell időnként.
Ilyenkor szoktam valamilyen könnyebb, zöldséges levest készíteni. Nem kell órákat állni mellette, és általában több napra is elég.
Most a család kedvéért megbolondítottam egy kis húsgombóccal is. 🙂
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
• 250 g sertés darálthús
• 20 darált zabpehely
• 1 db tojás
• 1/2 tk só
• 1 csipet őrölt feketebors
• 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
A leveshez:
• 1-2 ek olíva olaj
• 1 kis fel vöröshagyma
• 150 g fehérrépa
• 150 g sárgarépa
• 150 g karalábé
• 150 g zöldborsó
• 1 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt
• 1-2 ek só ízlés szerint
• 1 mk őrölt feketebors
• 1500 - 2500 ml víz (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni a levest)
• 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré
• 1 ek őrölt pirospaprika
• 50 g apró szemű száraztészta
• ízlés szerint egy pici édesítő vagy cukor (elhagyható)
• 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és félre tesszük 10-15 percre.
A zöldségeket megtisztítjuk és kis kockákra daraboljuk.
Egy fazékban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát. Rádobjuk a zöldségeket és kissé átpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük.
Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsompürét, majd felforraljuk.
A darált húsos masszából kisebb gombócokat formázunk és a forrásban levő levesbe tesszük.
8-10 perc főzés után beleszórjuk a tésztát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet készre főzzük.
A végén hozzáadjuk az édesítőt, egyet még rottyantunk rajta és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése