Gyerekkorom egyik nagy strandos kedvence volt a lángos. Sok szép élmény köt hozzá, általában a nyaralás jut róla eszembe. 😊
Aztán felnőttem, férjhez mentem és elkerültem Magyarországról.
Németországban nagyon ritkán lehet lángoshoz jutni, és ezekben az esetekben is sajnos kicsi az esély a finom lángosra.
Így ha az ember normális lángos akar enni, akkor nincs más választás, meg kell sütni otthon. 🙂
Hozzávalók: (kb. 8-10 darab 20-25 cm átmérőjű lángoshoz)
• 450 ml langyos víz
• 3 tk kristálycukor
• 30 g friss élesztő
• 1,5 ek só
• 750 g liszt
• 45 ml olaj
A sütéshez:
• bő olaj (én kb. 1 litert használtam)
Elkészítés:
Egy nagy keverő tálba tesszük a vizet, a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Letakarva hagyjuk felfutni.
Az élesztős keverékhez adjuk a lisztet, majd a sót. Szépen kidolgozott, kissé lágy tésztát fogunk kapni.
30 percig letakarva pihentetjük.
Amikor letelt az idő, körbe locsoljuk egy kis olajjal, hogy könnyebben ki tudjuk emelni a tálból. A tésztát alaposan vonjuk be mindenhol az olajjal.
A tésztát 8-10 adagra osztjuk, a darabokat kicsit gömbölyítjük, majd egy olajjal lekent tálcára tesszük. Addig pihentetjük, amíg melegszik az olaj.
Az olajat forróra hevítjük. Nem langyosra, nem melegre, hanem forróra!
A gombócokból olajos kézzel kerek, lapos formákat készítünk, majd óvatosan a forró olajba tesszük. Én nem szoktam túl vékonyra nyújtani, mert szeretem, ha egy kicsit puhább a lángos.
Mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Ez kb. 1 perc oldalanként.
Rácsra szedjük, (lehetőleg ne egymásra) és hagyjuk lecsepegni.
A fincsi lángosokat tetszés szerint megpakoljuk minden földi jóval, majd jóízűen elfogyasztjuk. 😊
Nálam a favorit az egyszerű sós-fokhagymás. Ha valaki szeretné hozzá elkészíteni a fokhagymás öntetet, akkor mutatom az én módszerem:
• 60 ml víz
• 30 ml olaj
• 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
Ezeket összekeverjük előző nap, hogy a lángosozás napjára szépen összeérjenek.
Természetesen lehet kevesebb, vagy több fokhagymával is, ez ízlés dolga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése