2021. július 24., szombat

Lángos

 Gyerekkorom egyik nagy strandos kedvence volt a lángos. Sok szép élmény köt hozzá, általában a nyaralás jut róla eszembe. 😊

Aztán felnőttem, férjhez mentem és elkerültem Magyarországról. 

Németországban nagyon ritkán lehet lángoshoz jutni, és ezekben az esetekben is sajnos kicsi az esély a finom lángosra. 

Így ha az ember normális lángos akar enni, akkor nincs más választás, meg kell sütni otthon. 🙂

Lángos 


Hozzávalók: (kb. 8-10 darab 20-25 cm átmérőjű lángoshoz)

     • 450 ml langyos víz 

     • 3 tk kristálycukor 

     • 30 g friss élesztő 

     • 1,5 ek só 

     • 750 g liszt

     • 45 ml olaj

A sütéshez:

     • bő olaj (én kb. 1 litert használtam)

Elkészítés:

Egy nagy keverő tálba tesszük a vizet, a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Letakarva hagyjuk felfutni.

Az élesztős keverékhez adjuk a lisztet, majd a sót. Szépen kidolgozott, kissé lágy tésztát fogunk kapni. 

30 percig letakarva pihentetjük. 

Amikor letelt az idő, körbe locsoljuk egy kis olajjal, hogy könnyebben ki tudjuk emelni a tálból. A tésztát alaposan vonjuk be mindenhol az olajjal.

A tésztát 8-10 adagra osztjuk, a darabokat kicsit gömbölyítjük, majd egy olajjal lekent tálcára tesszük. Addig pihentetjük, amíg melegszik az olaj.

Az olajat forróra hevítjük. Nem langyosra, nem melegre, hanem forróra!

A gombócokból olajos kézzel kerek, lapos formákat készítünk, majd óvatosan a forró olajba tesszük. Én nem szoktam túl vékonyra nyújtani, mert szeretem, ha egy kicsit  puhább a lángos. 

Mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Ez kb. 1 perc oldalanként. 
Rácsra szedjük, (lehetőleg ne egymásra) és hagyjuk lecsepegni. 

A fincsi lángosokat tetszés szerint megpakoljuk minden földi jóval, majd jóízűen elfogyasztjuk. 😊



Nálam a favorit az egyszerű sós-fokhagymás. Ha valaki szeretné hozzá elkészíteni a fokhagymás öntetet, akkor mutatom az én módszerem:

• 60 ml víz 

• 30 ml olaj

• 4-5 gerezd zúzott fokhagyma 

Ezeket összekeverjük előző nap, hogy a lángosozás napjára szépen összeérjenek. 
Természetesen lehet kevesebb, vagy több fokhagymával is, ez ízlés dolga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése