2021. július 18., vasárnap

Somlói torta

A Somlói galuska a kedvenc édességem. Ezért gyakran készítek olyan tortát, aminek az ízesítése erre a mennyei finomságra hasonlít. 

Ez most egy pudingos verzió, ami egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. 

Ez a torta most azért fontos számomra, mert Édesanyám születésnapja alkalmából készült. 

1 éve már, hogy nem találkoztunk, így még nagyobb öröm, hogy együtt ünnepelhetünk. 

Remélem többet nem fordul elő, hogy ilyen sokáig nem látjuk egymást. Borzasztó nehéz volt így ez az év, de gondolom ezt senkinek nem kell magyaráznom... Bízom benne, hogy lassan helyre áll a világ. 

Boldog szülinapot drága Anyukám! 🥰🎂💖

Somlói torta 

Hozzávalók:

A piskótához:

     • 2 db tojás 

     • 1 csipet só 

     • 165 g kristálycukor 

     • 1 csomag vaníliás cukor 

     • 130 g tejföl 

     • 55 g vaj

     • 165 g liszt

     • 1 csomag sütőpor 

A tepsi kikenéséhez:

     • 1 ek vaj

     • 2 ek zsemlemorzsa 


A csokoládés krémhez: 

     • 700 ml tej

      • 2 csomag csokoládés pudingpor 

      • 4 csapott ek kristálycukor 

     • 1 tk rumaroma 

     • 1 marék mazsola

     • 60 g vaj

A vaníliás krémhez:

     • 350 ml tej 

     • 1 csomag vaníliás pudingpor 

     • 1 mk vanília aroma

     • 2 csapott ek kristálycukor 

     • 30 g vaj

A díszítéshez:

     • 400 ml habtejszín 

     • 2 csomag habfixáló 

     • 1 mk porcukor

     • 1 marék durvára vágott dió

     • ízlés szerint csokoládé díszek 

Elkészítés:

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk. Félre tesszük. 

A sárgájához adjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. 
Beletesszük a puha vajat és a tejfölt, majd alaposan összekeverjük. 
Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd az egészet csomómentesre keverjük. 

Ezután óvatos mozdulatokkal bele forgatják a felvert tojásfehérjét. 

A masszát vajazott-zsemlemorzsázott formába tesszük, majd előmelegített 175°C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

Én tégla alakú formában sütöttem, ami 29 x 10 x 7 cm-es volt.
Ha hagyományos kerek tortaformában szeretnénk készíteni, akkor egy 26 cm átmérőjű formát használjunk. 

Amikor megsült a piskóta, teljesen hagyjuk kihűlni. 
Amíg hűl, elkészíthetjük a krémeket. 

A vaníliás krémhez a vajon kívül minden hozzávalót egy fazékba teszünk és sűrű pudingot főzünk belőle. Még forrón bele keverjük a vajat.

A csokoládés krémhez szintén sűrű pudingot főzünk a hozzávalókból, és a végén adjuk hozzá a vajat.

A krémeket langyosra hűtjük, de időnként alaposan átkeverjük, hogy ne álljon össze. Erre egy habverő a legalkalmasabb.

A piskótát 4 lapra vágjuk.
Az első lapot visszatesszük a megtisztított tortaformába, majd egyenletesen elosztjuk rajta a csokis krém felét. 
Erre jön egy másik piskóta lap, majd a vaníliás krém. 
Újabb piskóta, majd a csokis krém másik fele. Végül az utolsó lap. 

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 

Másnap a tejszínből a porcukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habot verünk. 

A tortáról óvatosan eltávolítjuk a forma peremét, majd vékonyan bevonjuk tejszínhabbal. 
A maradék habot csillag végű habzsákba tesszük. 

A torta tetejét megszórjuk a dióval. 
Ezután a habzsákból tetszőlegesen díszítjük a tortát, majd tehetünk rá csoki formákat. 

Egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy a tejszínhab is lehűljön, majd tálaljuk. 🙂



2 megjegyzés: