2021. április 21., szerda

Fokhagymás - tejfölös hús

Ezt az ételt a nagypapám készítette időnként, amikor hétvégén náluk gyűlt össze a család apraja-nagyja. Én még kicsi voltam, de tisztán emlékszem, hogy mindig mosolyra húzódott a szám, amikor megláttam, hogy tejfölös hús lesz az ebéd. 🙂

Sajnos nagypapám már rég nincs köztünk, de a receptje itt maradt velem. Így most már én készítem a családomnak ezt a nagyon egyszerű, de mégis hihetetlenül finom ételt. 😊

Fokhagymás - tejfölös hús 

Hozzávalók:

     • 2 ek sertészsír 

     • 5 szelet sertés karaj (természetesen másféle húsból is készíthető)

     • só, bors, őrölt kömény 

     • 3-4 ek liszt (a hús forgatásához) 

     • 5 gerezd fokhagyma 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • kb. 350 ml víz 

     • 500 g zsírosabb tejföl + 2-3 ek liszt (a szószhoz)

     • szükség esetén kevés tej 

Elkészítés:

A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és lisztbe forgatjuk. 

Egy edényben felhevítjük a zsírt és hirtelen átsütjük rajta a húst. Ha szép színt kaptak a hús szeletek, kivesszük őket a zsírból és félre tesszük. 

Az edényt lehúzzuk a tűzről és bele reszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük hideg vízzel. 

Az edényt vissza tesszük a tűzre és bele fektetjük a hús szeleteket. Lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 

Egy tálba tesszük a tejfölt és a lisztet, majd csomómentesre keverjük. 

Ha a hús megpuhult, lehúzzuk a tűzről és egy tányérra szedjük. 

Az edenyből kiveszünk egy pár kanál szaftot, amit a tejfölhöz keverünk. 
(Így a tejföl nem fog össze kapódni, amikor az edénybe öntjük a forró szaftra.)

A tejfölt a főző edénybe öntjük és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha esetleg túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá egy kevés tejet. 

Amikor a szósz elkészült, vissza tesszük az edénybe a hús szeleteket is. Egyet még forralunk rajta, és tálalhatjuk is. 🙂

Kínálhatjuk nokedlivel, burgonya gombóccal, de akár párolt rizzsel vagy bulgurral is. 
Én most az imádott tésztámhoz voltam hű, így készítettem egy szép adag spagettit. 🙂





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése