Ezt az ételt a nagypapám készítette időnként, amikor hétvégén náluk gyűlt össze a család apraja-nagyja. Én még kicsi voltam, de tisztán emlékszem, hogy mindig mosolyra húzódott a szám, amikor megláttam, hogy tejfölös hús lesz az ebéd. 🙂
Sajnos nagypapám már rég nincs köztünk, de a receptje itt maradt velem. Így most már én készítem a családomnak ezt a nagyon egyszerű, de mégis hihetetlenül finom ételt. 😊
Hozzávalók:
• 2 ek sertészsír
• 5 szelet sertés karaj (természetesen másféle húsból is készíthető)
• só, bors, őrölt kömény
• 3-4 ek liszt (a hús forgatásához)
• 5 gerezd fokhagyma
• 1 ek őrölt pirospaprika
• kb. 350 ml víz
• 500 g zsírosabb tejföl + 2-3 ek liszt (a szószhoz)
• szükség esetén kevés tej
Elkészítés:
A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és lisztbe forgatjuk.
Egy edényben felhevítjük a zsírt és hirtelen átsütjük rajta a húst. Ha szép színt kaptak a hús szeletek, kivesszük őket a zsírból és félre tesszük.
Az edényt lehúzzuk a tűzről és bele reszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük hideg vízzel.
Az edényt vissza tesszük a tűzre és bele fektetjük a hús szeleteket. Lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Egy tálba tesszük a tejfölt és a lisztet, majd csomómentesre keverjük.
Ha a hús megpuhult, lehúzzuk a tűzről és egy tányérra szedjük.
Az edenyből kiveszünk egy pár kanál szaftot, amit a tejfölhöz keverünk.
(Így a tejföl nem fog össze kapódni, amikor az edénybe öntjük a forró szaftra.)
A tejfölt a főző edénybe öntjük és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha esetleg túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá egy kevés tejet.
Amikor a szósz elkészült, vissza tesszük az edénybe a hús szeleteket is. Egyet még forralunk rajta, és tálalhatjuk is. 🙂
Én most az imádott tésztámhoz voltam hű, így készítettem egy szép adag spagettit. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése