2021. március 11., csütörtök

Olajban eltett Gomolya sajt variációk

 Amióta az én drága férjem elkezdte a házi sajtok készítését, mindig kitalálunk valami okosságot az isteni sajtok felhasználására. 🙂

Most a Gomolya sajt került sorra, amiből kis üvegekben, ízesített olajban tettem el néhány adagot. Ez a finomság a legutóbb készült sajtokból lett. Az egyik fokhagymaporral volt ízesítve, a másik pedig szárított metélőhagymával. Mindkettő nagyon finomra sikeredett.

Így kaptam az alkalmon és lenyúltam két darabkát mindkettőből. 🙂

Már nagyon régóta szemezek a boltokban kapható, mindenféle ízesítésű olajban eltett sajtokkal, de csak ritkán veszek. Egyrészt mert nálunk piszok drága, másrészt meg jobban szeretem a saját kezemmel készített dolgokat. Ezek a bolti készítmények általában Feta sajtból készülnek, de mivel a mi Gomolyánk hasonlít valamelyest a Fetára, így zokszó nélkül azt használtam. 😁 Azt kell mondjam, hogy finomabb,mint Fetából, mert a Gomolya nem porlad úgy, és a sóssága is enyhébb valamivel. (Ha nincs más, jó a bolti is.)

Száz szónak is egy a vége, aki teheti, próbálja ki! 🙂

Olajban eltett Gomolya sajt variációk 


Olajban eltett, szárított paradicsomos-oregánós Gomolya 


Hozzávalók:

     • 300 g metélőhagymás Gomolya sajt (lehet natúr is) 

     • kb. 200 ml extra szűz olíva olaj (üvegtől függ, lehet több is)

     • 8-10 db apróra vágott szárított paradicsom 

     • 1 tk morzsolt oregánó 

     • ízlés szerint só, ha szükséges 


Elkészítés:

Fogunk egy befőttes üveget (nálam egy 1/2 literes csatos üveg volt), az aljába öntünk fél ujjnyi olajat, szórunk bele egy kis oregánót és szárított paradicsomot. 

Rá dobáljuk a centis kockákra vágott Gomolyát. Erre jön oregánó, paradicsom, majd olaj. 
Így folytatjuk, amíg tartanak az alapanyagok. 

A rétegeket ízlés szerint picit sózhatjuk, ha szükséges. 

A végén annyi olajat öntsünk rá, ami jól ellepi. 
Ne lógjon ki egy pici sajt se, mert úgy megromlik!

Olajban eltett szárított paradicsomos-oregánós Gomolya sajt 



Olajban eltett Pepperoni paprikás Gomolya

Hozzávalók:

     • 300 g fokhagymás Gomolya sajt (lehet natúr is)

     • kb. 200 ml extra szűz olíva olaj 

     • 1-1,5 db Pepperoni paprika 

     • ízlés szerint só, ha szükséges 

Elkészítés:

A paprikának eltávolítjuk az ereit és a magjait, mert piszok erős. 😀 Aki szereti a csípős ételeket -mint én- , az valamennyit hagyjon a paprikán. 
Én ezzel elsőre úgy jártam, hogy kivágtam az összes eret, eltávolítottam az összes magot, és így tettem a sajtra. Amikor aztán másnap kivancsiságból megkóstoltam, egyáltalán nem csípett. Úgyhogy fogtam még egy fél paprikát, és úgy, ahogy volt bele nyomtam az üveg közepébe. Na, ezután már nem szenvedtem hiányt a könnyekből. 🤣

Itt is 1/2 literes csatos üveg aljába jön egy fél ujjnyi olaj, majd egy kis paprika. 

Így folytatjuk, amíg tartanak az alapanyagok. 

A rétegeket ízlés szerint picit sózhatjuk, ha szükséges. 

A végén annyi olajat öntsünk rá, ami jól ellepi. 
Ne lógjon ki egy pici sajt se, mert úgy megromlik!


Nem kell hűtőben tartani, mert az olajnak nem tesz jót. Naptól védett, hűvös helyen tároljuk. Nem kell attól félni, hogy megromlik, mert az olaj tartósítja az egészet, nem engedi, hogy levegő érje a sajtot. Kb. fél évig eláll. (Legalábbis ezt mondják, nekem 1 hétig se tart. 😁)

Fontos!!!!!
A sajt már ne eresszen levet amikor olajba kerül, mert ha mèg vizet ad le, akkor az üveg alján víz réteg alakul ki, amiben szaporodhatnak a mikroorganizmusok és így megromlik a sajt.

Ezeket az olajban eltett sajt kockákat igazán sokoldalúan lehet felhasználni. A továbbiakban lesz pár bejegyzés, amiben szeretnék mutatni néhány ötletet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése