A mai napon kolbász töltésre adtam a fejem, mert már régóta fájt rá a fogunk. Nem készítettem sokat, mert most nincs plusz hely a fagyasztóban. Csak annyi készült, ami szép lassan eltűnik egy nap alatt.
Ma sütőben sütöttem meg, mert a grillezéshez még túl hideg van.
Hozzávalók:
• 800 g zsírosabb darált sertéshús (comb, lapocka)
• 75 g darált hasaalja szalonna
• 2 tk só
• 1/2 tk őrölt feketebors
• 1 tk egész kömény
• 1,5 tk őrölt pirospaprika
• 1/2 tk őrölt római kömény
• 1/2 tk kristálycukor
• 4 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 tk majoránna
• 1 mk mustármag
• 1 mk folyékony füst
• 100 ml víz
A töltéséhez:
• kb. 2 méter sóval tartósított disznóbél
A sütéshez:
• zsír, vagy olaj
Elkészítés:
A disznóbelet 30 percre langyos vízbe áztatjuk.
Az összes hozzávalót egy masszává keverjük, majd hagyjuk állni 30 percet.
A kolbász masszát a bélbe töltjük. ( Jó, ha van segítségünk!) Én ehhez a konyhai dagasztó gépemhez való kolbász töltő tartozékot használtam.
Az egészből egy hosszú kolbászt készítettem, nem daraboltam. Nekem nagyon tetszik így. 😁
Most maradt ki nálam egy kis massza, mert a kislányom imádja csak úgy megsütve. Így egy mics jellegű finomság lesz belőle.
Egy tepsit kikenünk zsírral, vagy olajjal majd rá tesszük a kolbászt.
170 °C-os hőlégkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután feljebb tesszük a hőmérsékletet 190-200 °C- ra és oldalanként kb. 8-10 percig sütjük, amíg szép színt kap a kolbász. A sütés hőfoka és ideje sütő függő. Ha már van bevált praktikánk kolbász sütéséhez, akkor csináljuk úgy.
A kolbászt süthetjük ezen kívül még a tűzhelyen, de akár a grillen is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése