2021. március 3., szerda

Házi sütni való kolbász

 A mai napon kolbász töltésre adtam a fejem, mert már régóta fájt rá a fogunk. Nem készítettem sokat, mert most nincs plusz hely a fagyasztóban. Csak annyi készült, ami szép lassan eltűnik egy nap alatt.

Ma sütőben sütöttem meg, mert a grillezéshez még túl hideg van.

Házi sütni való kolbász 

Hozzávalók:

     • 800 g zsírosabb darált sertéshús (comb, lapocka)

     • 75 g darált hasaalja szalonna 

     • 2 tk só 

     • 1/2 tk őrölt feketebors 

     • 1 tk egész kömény 

     • 1,5 tk őrölt pirospaprika 

     • 1/2 tk őrölt római kömény 

     • 1/2 tk kristálycukor 

     • 4 gerezd zúzott fokhagyma 

     • 1 tk majoránna 

     • 1 mk mustármag 

     • 1 mk folyékony füst 

     • 100 ml víz 

A töltéséhez:

      • kb. 2 méter sóval tartósított disznóbél

A sütéshez:

      • zsír, vagy olaj 

Elkészítés:

A disznóbelet 30 percre langyos vízbe áztatjuk. 

Az összes hozzávalót egy masszává keverjük, majd hagyjuk állni 30 percet.



A kolbász masszát a bélbe töltjük. ( Jó, ha van segítségünk!) Én ehhez a konyhai dagasztó gépemhez való kolbász töltő tartozékot használtam. 
Az egészből egy hosszú kolbászt készítettem, nem daraboltam. Nekem nagyon tetszik így. 😁 
Most maradt ki nálam egy kis massza, mert a kislányom imádja csak úgy megsütve. Így egy mics jellegű finomság lesz belőle.

Egy tepsit kikenünk zsírral, vagy olajjal majd rá tesszük a kolbászt. 


170 °C-os hőlégkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután feljebb tesszük a hőmérsékletet 190-200 °C- ra és oldalanként kb. 8-10 percig sütjük, amíg szép színt kap a kolbász. A sütés hőfoka és ideje sütő függő. Ha már van bevált praktikánk  kolbász sütéséhez, akkor csináljuk úgy. 


A kolbászt süthetjük ezen kívül még a tűzhelyen, de akár a grillen is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése