2021. január 31., vasárnap

Lasagne bolognese

Ez az étel nálunk rendszeresen az étlapra kerül. A kislányom bármikor képes megenni. Most csirkemellet használtam hozzá, mert az volt a fagyasztóban, de természetesen másféle húsból is elkészíthetjük. 

Lasagne bolognese 

Hozzávalók:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 nagyobb vöröshagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 2 db közepes sárgarépa reszelve

     • 1/4 kisebb zellergumó reszelve

     • 2 ek morzsolt oregánó 

     • só, bors 

     •  darált csirkemell (vagy bármilyen hús amit kedvelünk)

     • 50 ml vörösbor 

     • 3 ek zöldséges paradicsom püré (jó a sima is)

     • 500 g passzírozott paradicsom 

A rétegezéshez:

     • 18 db száraz lasagne tészta lap

     • 6-8 ek reszelt parmezán 

A tetejére:

     • 250 g besamel mártás (20 g vajból, és 2 ek lisztből világos rántást készítünk, majd folyamatos kevergetés mellett, apránként felöntjük 200 ml meleg tejjel. Sózzuk, megszórjuk fehérborssal, és egy késhegynyi szerecsendiót adunk hozzá.)

     • 150 g reszelt sajt (nálam gouda)


Elkészítés:


Egy magas falú edényben felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót és a reszelt fokhagymát. 

Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és zellert, majd 100 ml víz hozzáadásával kb. 10-15 percig pároljuk. 

Bele tesszük a darált húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a borral. 1 percig magas lángon forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon. 

Hozzáadjuk a paradicsom pürét és a passzírozott paradicsomot, majd öntünk rá annyi vizet, hogy 2 ujjnyira ellepje. Fedőt alatt alacsony lángon, 30 percet rotyogtatjuk.

Amíg fő a ragu, addig elkészítjük a besamel mártást, majd hagyjuk kihűlni. 

Amikor minden elkészült, össze állítjuk a lasagne-t.

Egy hőálló tál aljára kenünk egy keveset a raguból. Erre teszünk egy sor tészta lapot.
A tésztára jön a ragu, amit megszórunk egy kis reszelt parmezánnal. Ezután megint tészta, és így tovább, amíg tartanak a hozzávalók. Legfelül tészta legyen majd!

Az utolsó tészta rétegre kenjük a besamel szószt, majd megszórjuk reszelt sajttal. 

Előmelegített 200°C -os sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése