Ez az étel nálunk rendszeresen az étlapra kerül. A kislányom bármikor képes megenni. Most csirkemellet használtam hozzá, mert az volt a fagyasztóban, de természetesen másféle húsból is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
• 2 ek olíva olaj
• 1 nagyobb vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db közepes sárgarépa reszelve
• 1/4 kisebb zellergumó reszelve
• 2 ek morzsolt oregánó
• só, bors
• darált csirkemell (vagy bármilyen hús amit kedvelünk)
• 50 ml vörösbor
• 3 ek zöldséges paradicsom püré (jó a sima is)
• 500 g passzírozott paradicsom
A rétegezéshez:
• 18 db száraz lasagne tészta lap
• 6-8 ek reszelt parmezán
A tetejére:
• 250 g besamel mártás (20 g vajból, és 2 ek lisztből világos rántást készítünk, majd folyamatos kevergetés mellett, apránként felöntjük 200 ml meleg tejjel. Sózzuk, megszórjuk fehérborssal, és egy késhegynyi szerecsendiót adunk hozzá.)
• 150 g reszelt sajt (nálam gouda)
Elkészítés:
Egy magas falú edényben felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót és a reszelt fokhagymát.
Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és zellert, majd 100 ml víz hozzáadásával kb. 10-15 percig pároljuk.
Bele tesszük a darált húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a borral. 1 percig magas lángon forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon.
Hozzáadjuk a paradicsom pürét és a passzírozott paradicsomot, majd öntünk rá annyi vizet, hogy 2 ujjnyira ellepje. Fedőt alatt alacsony lángon, 30 percet rotyogtatjuk.
Amíg fő a ragu, addig elkészítjük a besamel mártást, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor minden elkészült, össze állítjuk a lasagne-t.
Egy hőálló tál aljára kenünk egy keveset a raguból. Erre teszünk egy sor tészta lapot.
A tésztára jön a ragu, amit megszórunk egy kis reszelt parmezánnal. Ezután megint tészta, és így tovább, amíg tartanak a hozzávalók. Legfelül tészta legyen majd!
Az utolsó tészta rétegre kenjük a besamel szószt, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 200°C -os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése