2020. december 23., szerda

Rakott csirkemell torta

 Ezt az ételt leginkább ünnepek idején szoktam készíteni. Melegen, valamilyen körettel is finom, de egy majonézes salátával hidegen is tökéletes. 

Akkor lehet a legszebben szeletelni, ha már állt egy éjszakát a hűtőben. Ilyenkor akár egy hidegtál részeként is megállja a helyét, vagy csak bele lehet dobni egy ropogós zsömlébe. 👌😊

Rakott csirkemell torta 





Hozzávalók: 

     • 1 ek olíva olaj 

     • 1 közepes vöröshagyma 

     • 1 közepes lilahagyma 

Az öntethez:

     • 5 tojás 

     • 250 g reszelt sajt (ebből egy kis marékkal tegyünk félre)

     • 3 gerezd zúzott fokhagyma 

     • 2 ek. tömlős sajt 

     • 4 ek. majonéz 

     • 1 tk mustár 

     • 1 csipet bors

A rétegezéshez:

     • 200 g szeletelt bacon

     • 550 g csirkemell 

     • 5 ek liszt

     • 18 szelet selyem sonka


Elkészítés:

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd egy kis só és bors hozzáadásával megdinszteljük rajta a vörös- és lilahagymát. 

Egy nagy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a többi öntethez szánt hozzávalót és alaposan kikeverjük.

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk.

És most következhet a rétegezés! 

Egy szögletes sütő formát kibélelünk baconnal úgy, hogy a szeletek túl lógjanak a formán, hogy a végén rá tudjuk hajtogatni a "torta" tetejére. Nálam a forma 25x12 cm-es és 8 cm magas volt.

Alulra teszünk egy vékony réteg öntetet. Erre jön egy réteg csirkemell, majd újabb réteg öntet.

Ezután következik egy réteg sonka, majd erre egy kis dinsztelt hagyma, aztán újabb öntet.

Megint egy réteg csirkemell, és így folytatjuk tovább amíg minden el nem fogy.

A lényeg, hogy a tetején csirkemell legyen egy kis öntettel. A végén rá szórjuk a félre tett marék sajtunkat és befedjük a lelógó bacon szeletekkel.

Előmelegített 200°C-os sütőben 45 percig sütjük. Érdemes alá tenni alufóliát, mert picit kifuthat. (nekem legalábbis kifutott 🙈😁)

Ha a tetejére kimászik egy kis sajt és öntet, akkor sincs semmi gond. 🙂





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése