Ha
valamit igazán szeretek enni, az a brassói. Sokféle módon láttam
már elkészíteni, de nekem ez a kedvenc receptem. Imádom! Ehhez
képest sosem készült gyakran nálunk. Ennek az az oka, hogy
próbálom elkerülni a bő olajban sült dolgok fogyasztását, és
ugye ennél az ételnél a krumplit abban kell sütni.
Aztán
az utóbbi években már szereztem egy kis tapasztalatot a „lájtos”
főzőcske terén, így ma már tudom, hogy igazából bármit el
lehet készíteni úgy, hogy egészségesebb legyen. Ezt a brassói
receptet azért még bőven lehet lájtosabban készíteni, de a
húsos részén most nem akartam könnyíteni. 😊
Ha
valaki szeretné, tehet bele zsír helyett kókuszolajat, használhat
húsosabb szalonnát, vagy el is hagyhatja. Készíthetjük sertés
hús helyett csirkéből vagy pulykából. Így mindjárt
egészségesebb a történet. Bár az igazi, szaftos, ütős ízek
eléréséhez kellenek az ütős alapanyagok. 😊
Hozzávalók:
A
húshoz:
- 2 ek sertészsír
- 100 g bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 500 g sertés tarja
- 2 ek majoránna
- 2 csipet só
- 2 csipet bors
- 300 ml víz
A
sült burgonyához:
- 800 g burgonya (megtisztítva)
- só
- 4 ek olaj
Elkészítés:
Az
apróra vágott bacont elkezdjük sütni a zsíron. Én általában
füstölt szalonnát szoktam használni, de most bacon volt itthon.
Amikor kapott egy kis színt a szalonna, beletesszük a kockára
vágott húst. Ízlés szerint borsozzuk, ha szükséges sózzuk,
majd kissé átpirítjuk.
Hozzáadjuk
az apróra vágott vöröshagymát a reszelt fokhagymát és a
majoránnát, majd pár percig így is pirítjuk. Felöntjük vízzel,
majd közepes lángon puhára főzzük. Akkor jó, ha elfőtte az
összes vizet.
A
burgonyát kockára vágjuk, megsózzuk, majd meglocsoljuk olajjal.
Alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük. Előmelegített 200 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Amikor a burgonya megpuhult, a sütőt grill fokozatra tesszük a
legmagasabb hőmérsékleten és ropogósra sütjük. Akinek nincs
grill fokozat a sütőjén, az elég ha a maximum hőfokot használja.
Amikor
a burgonya elkészült, összekeverjük a hússal és azonnal
tálaljuk. Bármilyen savanyúsággal nagyon finom. 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése