Nagyon szeretjük a sütőtököt, minden ősszel többször az étlapra kerül nálunk.
Sokféleképpen elkészíthető, van aki édesen szereti, van aki sósan. Anyukám például teljesen natúrban süti, minden nélkül. Én személy szerint a sós-fűszeres verziót kedvelem, az édestől a víz ver. 🙂
Ettől függetlenül, egy leheletnyi mézzel a sós változatot is megbolondítom néha, mert isteni ízt ad neki. Itt most a sütés folyamán kihagytam, mert a levesbe amúgy is tettem mézet. Aki fűszeresen süti a tököt, egyszer feltétlenül próbálja ki mézzel. Valami isteni! 🙂
Sütőtök krémleves |
Hozzávalók:
- 1 kisebb hokkaido tök (850g)
- 3 ek extra szűz olíva olaj
- 6 csipet só
- 3 csipet bors
- 1 rozmaring ág
- 6 kisebb gerezd fokhagyma
- 700 ml zöldség vagy hús alaplé (ha nincs, akkor helyettesíthető 700 ml vízzel és 2 ek ételízesítővel)
- 330 ml főzőtejszín
- 1 ek méz
Elkészítés:
A
sütőtök magjait eltávolítjuk, majd cikkekre vágjuk. Egy
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olíva
olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fokhagyma gerezdeket összenyomjuk egy
nagy kés lapjával, majd a rozmaringgal együtt a tökszeletekre
helyezzük.
Előmelegített
190 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Amikor
a sütőtök elkészült, eltávolítjuk a héját, majd egy edénybe
tesszük és felöntjük alaplével. Kb. 20 percig lassú tűzön
főzzük.
Egy
botmixer segítségével pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt
és a mézet. Pár percig még forraljuk, majd azonnal tálaljuk. Én
most levesgyöngyöt tettem bele, de egy kevés reszelt sajttal, vagy
pirított hagymával is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése