Valamelyik nap nézegettem a süteményeket a neten, mert a múltkor zsákmányolt túró nagyja még megvolt, így fel akartam használni.
A párom nagyon szereti a rétest, viszont eddig még csak egyszer készítettünk házi rétes tésztát, ami sajna nem lett tökéletes, sőt. Szakadt, mint a hét fene. 🙂
Találtam mindenféle túrós süti receptet, túrós pogit, de a kedvencem a lusta asszony rétese lett. Csak ez ugye mégsem olyan mint az igazi rétes, hiába hangzik olyan megnyerően a neve. Na, mondom lesz itt nekünk lusta asszony meg rétes is! 🙂 Elszaladtunk a boltba és vettem kész rétes tésztát. A töltelékhez pedig a jól bevált családi receptet ástam elő. Ettől egyszerűbb recept nincs egy lusta asszonynak. 😅
Túrós rétes |
Hozzávalók:
- 8 db réteslap (45x35 cm)
- 4 ek búzadara
A
töltelékhez:
- 400 g tehéntúró
- 50 g mazsola
- 2 db tojás
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
A
kenéshez:
- 50 g vaj
- 100 g napraforgó olaj
Elkészítés:
A
mazsolát kevés forrásban lévő vízbe tesszük egy pár percre,
amíg meg nem dagad. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és
alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet.
A
túrót áttörjük egy villával, hozzáadjuk a tojást, a cukrokat,
a citrom héjat és a mazsolát. Alaposan kikeverjük, majd félre
tesszük.
Az
olajat összekeverjük az olvasztott vajjal. Valószínűleg nem fog
kelleni az összes, de biztos, ami biztos, keverjük ki a megadott
adagot. Nekem kb. a negyede megmaradt, (lehet még több is) de függ
a réteslap nagyságától is.
Az
első rétestésztát egy nedves, alaposan kicsavart konyharuhára
terítjük, majd egy ecset segítségével eloszlatunk rajta kb. 1
evőkanálnyi vajas olajat. Nem kell túlságosan megkenni, ne
tocsogjon, de figyeljünk oda, hogy mindenhova jusson.
Egy
rétesre négy lapot számoljunk. A legfelső lapot már nem kell
annyira megkenni.
A
réteslap szélesebb oldalának kb. 6 cm széles, felénk eső
részére szórunk kb. 1 evőkanálnyi búzadarát.
A
búzadarán eloszlatjuk a töltelék felét úgy, hogy a két szélén
hagyjunk ki egy kis helyet, hogy oldalról is be tudjuk hajtani a
tésztát, hogy a töltelék ne folyjon ki. Aztán a tölteléket is
megszórjuk búzadarával.
A
konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Egy sütőpapírral
bélelt tepsibe tesszük, majd vékonyan lekenjük a tetejét és az
oldalát vajas olajjal.
A
másik rétest is elkészítjük, majd előmelegített 180-190 C
fokos sütőben kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük. A sütés
ideje és hőmérséklete sütő függő, figyeljünk oda rá, nehogy
túlságosan megsüljön.
A
kihűlt rétest felszeleteljük, majd porcukorral megszórva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése