2015. augusztus 21., péntek

Puncs szelet

Ez a süti ma ajándékba készült, drága sógornőm szülinapjára (innen is nagyon boldog szülinapot kívánok! 🙂)
A héten említette, hogy a puncsos sütiket szereti a legjobban, így gondoltam meglepem. Igen ám, de mifelénk nem létezik olyan, hogy puncs ízű puding por, Magyarországról meg már nem lett volna időm küldetni.
Jött a dilemma, hogy akkor most honnan szedjek én puncs ízű sütit. Az egyszerűbb megoldást választottam, és egy kicsit „átváltoztattam” a vaníliás pudingot. Picit féltem a végeredménytől, de szerencsére jól sült el a dolog. Mindenkinek ízlett ez az egyszerű, de annál finomabb süti. 🙂

Puncs szelet



Hozzávalók:

A piskótához:
  • 100 g finomliszt
  • 125 g cukor
  • 3 tojás
  • ½ csomag sütőpor
  • 3 ek víz
  • 1 csipet só

A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 750 ml tej
  • 4 ek cukor
  • 1 fiola rum aroma
  • 150 g vaj
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 csepp rózsaszín ételfesték

A tetejére:
  • csokoládé reszelék

Tepsi mérete: 20x24x6 cm


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját és a cukrot habosra keverjük egy robotgéppel, a fehérjét pedig kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.

A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük.
A masszába forgatjuk a tojás fehérje habot.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát.
175-180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt (sütőfüggő) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

Amikor a piskóta kihűlt, levesszük róla a sütőpapírt és a tetejével lefelé visszatesszük a tepsibe.

A krémhez megfőzzük a pudingot. A tejhez adjuk a pudingport, a mazsolát, a cukrot, és a rum aromát. Folyamatosan kevergetjük egy habverővel, amíg fel nem forr, és be nem sűrűsödik.

Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat, és az ételfestéket (ez elhagyható, de a puncs mégis csak rózsaszín 🙂)

A krémet rásimítjuk a piskóta tetejére, majd hűtőbe tesszük. Amikor kissé megszilárdult a krém, rászórjuk a csoki reszeléket. 3-4 órát még hűtjük, aztán fogyaszthatjuk.

Nekem ebből a mennyiségből 12 nagyobb szelet jött ki, de legközelebb biztos, hogy dupla adagot készítek. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése