2015. május 12., kedd

Párolt rizs

Nagyon szeretjük a rizs minden formáját. Sokszor szerepel az étlapunkon, kedvelt köret. Legtöbbször jázmin rizst készítek, mert gyorsan megvan és nem ragad össze. És az íze mennyei... 🙂

Párolt rizs
 Hozzávalók:
  • 2 ek. olíva olaj
  • 1 bögre (2,5dl) jázmin rizs
  • 1 ek ételízesítő
  • 5 dl víz
Elkészítés:

Az olíva olajon kicsit átpirítjuk a rizst.
Felöntjük dupla adag vízzel és hozzáadjuk az ételízesítőt.

Pár percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet, és ott hagyjuk minimum 30 percig. 

Én forralás közben párszor meg szoktam keverni, bár sokszor hallottam már hogy nem szabad. Nem nagyon értem, hogy miért mondják ezt, mert nekem kevergetve soha nem ragad le és nem tapad össze. Amikor még nem kevergettem, mindig egy fél napig súroltam a lábast a leégett rizs miatt.

Úgy is nagyon finom, ha az elején egy fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk az olajon és úgy adjuk hozzá a rizst. Nagyon jó ízt ad neki.

Szoktam így zöldséges rizst, vagy rizibizit is készíteni. Ebben az esetben forralás előtt belekeverem a rizsbe a zöldséget és együtt párolom készre. Sokkal finomabb, mintha külön főzném meg őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése