Ezt a finom sütemény receptet az én drága Nagymamám megsárgult, régi szakácskönyvében találtam. Azóta mindig Húsvétkor készítem el, mert a Mama is így csinálta régen. 🙂🤍
Hozzávalók:
A tésztához:
• 500 g liszt
• 150 g kristálycukor
• 70 g zsír
• 1 tojás
• 5 ek méz
• 1,5 tk szódabikarbóna
• 8 ek tej (Ez lehet kicsivel több, vagy kevesebb is, így célszerű kanalanként adagolni)
A krémhez:
• 1 l tej
• 1 ek kristálycukor
• 6 ek búzadara
• 250 g puha vaj
• 250 g porcukor
A rétegezéshez:
• 500 g baracklekvár
A tetejére:
• 120 g étcsokoládé
• 2 ek étolaj
Elkészítés:
A lisztet és a kristálycukrot egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne a zsírt.
A többi hozzávalót is a tálba tesszük tésztát gyúrunk, majd 4 részre osztjuk.
Mindegyik darab tésztából egy-egy 25x35 cm- es téglalapot nyújtunk. Ha esetleg ragad, akkor lisztezzük!
A tészta lapokat sütőpapírra tesszük, majd megsütjük. Az a legegyszerűbb, ha a sütőpapíron nyújtjuk.
A sütő 180 °C-os legyen, és kb. 5 percig süssük a lapokat. Ez sütőnként változhat, úgyhogy akkor jó, ha már van egy kis színe.
A lapokat kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Vigyázat! Melegen törhet!
A krémhez a tejből, a kristálycukorból és a búzadarából tejbegrízt főzünk, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt tejbegrízhez keverjük.
Most már össze állíthatjuk a süteményt.
Egy tálcára tesszük az első tészta lapot, majd rá kenjük a grízes krém felét. Ezután újabb lap jön, majd rá a lekvár.
Megint tészta lap, majd a grízes krém másik fele. Végül az utolsó lap.
A csokimázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokit, elkeverjük az olajjal, majd a süti tetejére kenjük.
A süteményt minimum 12 órát állni hagyjuk, azután kellőképpen puha lesz és könnyen szeletelhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése