2021. április 4., vasárnap

Grízes-mézes sütemény

 Ezt a finom sütemény receptet az én drága Nagymamám megsárgult, régi szakácskönyvében találtam. Azóta mindig Húsvétkor készítem el, mert a Mama is így csinálta régen. 🙂🤍

Grízes-mézes sütemény 


Hozzávalók:

A tésztához:

     • 500 g liszt

     • 150 g kristálycukor 

     • 70 g zsír 

     • 1 tojás 

     • 5 ek méz 

     • 1,5 tk szódabikarbóna 

     • 8 ek tej (Ez lehet kicsivel több, vagy kevesebb is, így célszerű kanalanként adagolni)

A krémhez:

     • 1 l tej

     • 1 ek kristálycukor 

     • 6 ek búzadara 

     • 250 g puha vaj 

     • 250 g porcukor 

A rétegezéshez:

     • 500 g baracklekvár

A tetejére:

     • 120 g étcsokoládé 

     • 2 ek étolaj 

Elkészítés:

A lisztet és a kristálycukrot egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne a zsírt. 

A többi hozzávalót is a tálba tesszük tésztát gyúrunk, majd 4 részre osztjuk. 

Mindegyik darab tésztából egy-egy 25x35 cm- es téglalapot nyújtunk. Ha esetleg ragad, akkor lisztezzük!

A tészta lapokat sütőpapírra tesszük, majd megsütjük. Az a legegyszerűbb, ha a sütőpapíron nyújtjuk. 

A sütő 180 °C-os legyen, és kb. 5 percig süssük a lapokat. Ez sütőnként változhat, úgyhogy akkor jó, ha már van egy kis színe. 

A lapokat kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Vigyázat! Melegen törhet!

A krémhez a tejből, a kristálycukorból és a búzadarából tejbegrízt főzünk, kihűtjük. 

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt tejbegrízhez keverjük. 

Most már össze állíthatjuk a süteményt. 

Egy tálcára tesszük az első tészta lapot, majd rá kenjük a grízes krém felét. Ezután újabb lap jön, majd rá a lekvár. 
Megint tészta lap, majd a grízes krém másik fele. Végül az utolsó lap.

A csokimázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokit, elkeverjük az olajjal, majd a süti tetejére kenjük. 

A süteményt minimum 12 órát állni hagyjuk, azután kellőképpen puha lesz és könnyen szeletelhetjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése