Ha őszinte akarok lenni, már most telítődtem a karácsonyi sütiktől, pedig még nem is ettem. 🙂 Mindenhol ezek jönnek szembe velem és már néha a hajam égnek áll tőle. Lehet az a baj, hogy nem vagyok túl édes szájú, a karácsonyi sütiket pedig kifejezetten nem csípem. Persze ez az én bajom, ne is törődjünk vele. 🙂
A linzer viszont más lapra tartozik, mert nagyon szeretem. Soha nem sütöttem még karácsonyra, de most kivételesen bekattant, hogy nekünk idén ez kell. 🙂 Az isler pedig régi gyerekkori kedvencem, úgyhogy ezen fellelkesedve belefogtam a linzer maratonba. Nem apróztam, rögtön 1 kiló lisztből készítettem, nehogy hiányt szenvedjünk. 🙂 El is fáradtam a végére rendesen...
Linzer és isler |
Hozzávalók:
- 1000 g liszt
- 1 cs sütőpor
- 300 g porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 500 g vaj
- 4 tojás
A
töltéshez:
- 450 g barack lekvár
A
csoki mázhoz:
- 60 g tejcsokoládé
- 120 g étcsokoládé
- 80 g vaj
A
díszítéshez:
- 3 ek porcukor
Elkészítés:
A
vajat eldolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel.
Egyesével
hozzáadjuk a tojásokat.
Beletesszük
a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet alaposan
összegyúrjuk.
Egy
enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát,
majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
A
formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180-190 C
fokos sütőben kb 13 perc alatt halvány barnára sütjük. Igazából
elég ha kap egy kis színt. A sütési idő és hőfok sütőfüggő,
úgyhogy érdemes figyelgetni.
Az
elkészült linzert kihűtjük, majd megtöltjük lekvárral.
Azokat
a sütiket amikből islert szeretnénk készíteni, bevonjuk
csokimázzal. A mázhoz való csokikat és vajat vízgőz felett
felolvasztjuk, majd az islerek egyik oldalát belemártjuk. Rácson
hagyjuk lecsepegni és megszilárdulni a csokit.
A
sütiket érdemes frissen tartó dobozban tartani, mert úgy
gyorsabban megpuhul a tészta és sokáig omlós marad. Sokáig... 🙂 Nálunk még pár napnál tovább nem tartott ki ez a süti. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése