2015. december 20., vasárnap

Linzer és isler

Ha őszinte akarok lenni, már most telítődtem a karácsonyi sütiktől, pedig még nem is ettem. 🙂 Mindenhol ezek jönnek szembe velem és már néha a hajam égnek áll tőle. Lehet az a baj, hogy nem vagyok túl édes szájú, a karácsonyi sütiket pedig kifejezetten nem csípem. Persze ez az én bajom, ne is törődjünk vele. 🙂

A linzer viszont más lapra tartozik, mert nagyon szeretem. Soha nem sütöttem még karácsonyra, de most kivételesen bekattant, hogy nekünk idén ez kell. 🙂 Az isler pedig régi gyerekkori kedvencem, úgyhogy ezen fellelkesedve belefogtam a linzer maratonba. Nem apróztam, rögtön 1 kiló lisztből készítettem, nehogy hiányt szenvedjünk. 🙂 El is fáradtam a végére rendesen...



Linzer és isler

Hozzávalók:
  • 1000 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 300 g porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 500 g vaj
  • 4 tojás

A töltéshez:
  • 450 g barack lekvár

A csoki mázhoz:
  • 60 g tejcsokoládé
  • 120 g étcsokoládé
  • 80 g vaj

A díszítéshez:
  • 3 ek porcukor

Elkészítés:

A vajat eldolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel.



Egyesével hozzáadjuk a tojásokat.


Beletesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet alaposan összegyúrjuk.



Egy enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle.





A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180-190 C fokos sütőben kb 13 perc alatt halvány barnára sütjük. Igazából elég ha kap egy kis színt. A sütési idő és hőfok sütőfüggő, úgyhogy érdemes figyelgetni.


Az elkészült linzert kihűtjük, majd megtöltjük lekvárral.



Azokat a sütiket amikből islert szeretnénk készíteni, bevonjuk csokimázzal. A mázhoz való csokikat és vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd az islerek egyik oldalát belemártjuk. Rácson hagyjuk lecsepegni és megszilárdulni a csokit.




A sütiket érdemes frissen tartó dobozban tartani, mert úgy gyorsabban megpuhul a tészta és sokáig omlós marad. Sokáig... 🙂 Nálunk még pár napnál tovább nem tartott ki ez a süti. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése