Igazi
savanyúság rajongó vagyok. Anyukám rendszeresen tesz el
mindenféle finomságot, mindig nagyon jól sikerül neki. Hát én
nem vagyok ennyire szorgos savanyú ügyben, mert őszintén szólva
kicsit tartok tőle, hogy elrontom és az egész mehet a szemétbe.
Ismerősöktől sokszor hallottam már, hogy felforr, vagy rossz ízű
lesz, így én még meg sem próbálkoztam vele. Talán majd egyszer
… :)
Ez
a csalamádé recept viszont már elég régóta visszatérő vendég
nálam, mivel nem tartalmaz tartósítót és annyi a titka, hogy
hűtőben kell tartani. Hetekig finom marad, bár ebből a
szempontból még nem sokszor lett tesztelve. :)
Csalamádé tartósítószer nélkül |
Hozzávalók:
- 650 g káposzta (torzsa nélkül)
- 230 g sárgarépa (megpucolva)
- 400 g kígyó uborka
- 220 g vöröshagyma (héj nélkül)
- 100 g tv paprika (magház nélkül)
- 4 tk só
- 1 mk fehérbors
- 1,5 tk őrölt kömény
- 2 ek 25%-os ecet
- 8 ek kristálycukor
- 1 l víz
A
zöldségeket vékonyra legyaluljuk, alaposan besózzuk,
megborsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
Alaposan
összekeverjük,majd 1-2 órát állni hagyjuk.
Amikor
összeértek az ízek, a kezünkkel alaposan kinyomkodjuk belőle a
levet.
Üvegekbe
töltjük, de ügyelünk rá, hogy ne tömjük meg túlságosan, hogy
az öntet mindenhol át tudja járni.
Összekeverjük
a cukrot, és az ecetet a vízzel, majd a zöldségekre öntjük,
hogy teljesen ellepje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése