2015. május 24., vasárnap

Paradicsom leves

Gyermekkorom óta nagyon szeretem a paradicsom levest. Már a suli menzán is szerettem, pedig az tényleg nem volt nagy szám. Anyukám viszont nagyon finomat tud főzni, csak ő nem csinálja olyan édesre, ahogy én szeretem. Aztán felnőtt koromban gyakran főztem magamnak, mára pedig már kikísérleteztem a számomra legfinomabbat. :)
 
Paradicsom leves
Hozzávalók:
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 ek. olíva olaj
  • 4 ek. paradicsom püré
  • 1 db zeller szár
  • 1 kis fej hagyma
  • 1,2 l víz
  • só, bors, őrölt kömény
  • ízlés szerint cukor (én most Stevia-t tettem bele, mert próbálok odafigyelni a kalóriára)
  • 1 marék betűtészta
 Elkészítés:

A paradicsomok alsó részét keresztben bemetsszük, majd leöntjük forró vízzel. Ezután hideg vízbe tesszük és lefejtjük a héját. Eltávolítjuk a magokat, és a húsát kis kockára vágjuk.
Olíva olajon, egy kis víz hozzáadásával elkezdjük párolni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.


Kb. 20 percig főzzük így, majd egy bot mixerrel pépesítjük.
Beletesszük egészben a hagymát, a darabolt zellerszárat, a paradicsompürét és felöntjük kb. 1,2 liter vízzel. 



Ha szükséges, még sózzuk. Alaposan összekeverjük és lassú tűzön kb. 1 órát főzzük.
A végén teszünk bele főtt betűtésztát, de a levesben is megfőzhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése