Fánk nélkül nincs Farsang, úgyhogy hozzá is fogtam a gyártásukhoz.
Van már egy Farsangi fánk recept az oldalon, de mivel ez is nagyon finom, ezt is megosztom veletek. 🙂
Ez a recept egy hagyományos verziója ennek a finomságnak, ami egy kis porcukorral és baracklekvárral mennyei nassolni való. 🙂A tésztához:
• 300 ml langyos tej
• 25 g friss élesztő
• 1 tk cukor
• 600 g liszt
• 2 ek porcukor
• 1 csipet só
• 2 tojássárgája
• 1 mk rum
• 50 g olvasztott vaj
A sütéshez:
• 1 l olaj
A tálaláshoz:
• baracklekvár
• porcukor
Elkészítés:
A langyos tejhez adjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót.
Egy mélyedést csinálunk a közepébe és beleöntjük a tojássárgákat, a rumot és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
Lágy, rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
A tésztát kelesztő tálba tesszük és 1 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk és 10-12 cm átmérőjű köröket vágunk belőle. A közepükbe vájunk egy lyukat az ujjunkkal, vigyázva, hogy ne szakítsuk át a fánkokat!
Hagyjuk egy kicsit pihenni.
Egy edényben felhevítjük az olajat, majd a fánkokat a közepükön lévő lyukkal lefelé az olajba tesszük.
Fedő alatt közepes lángon sütjük, amíg szép aranybarna színt nem kap. Ezután megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is készre sütjük.
Papírtörlőre szedjük.
Tálaláskor porcukorral díszítjük és tetszőleges lekvárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése