A férjem kedvencei a mákos sütemények, ezért gyakran készítem őket. Most ezekre a mákos falatkákra esett a választása, ami finom omlós tésztából készül.
Annyira ízlett neki, hogy Karácsonyra is megrendelte. 🙂
A mákos töltelék helyett készíthetjük dióval is.
Omlós mákos falatkák Videó!!! |
Hozzávalók:
A tésztához:
• 300 g liszt
• 200 g puha vaj
• 75 g porcukor
• 1 tojássárgája
• 1 mk reszelt citromhéj
A töltelékhez:
• 125 g darált mák
• 30 g cukor
• 75 ml tej
• 2 ek méz
• 1 mk reszelt citromhéj
• 25 g mazsola
A forgatáshoz:
• 65 g porcukor
Elkészítés:
A vajat, a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük és habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk.
Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez egy edénybe tesszük a tejet, a cukrot, a mézet, a citromhéjat és a mazsolát. Addig hevítjük, amíg a cukor beleolvad. Nem kell forralni, csak forróra melegíteni.
Ezután belekeverjük a mákot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként kb. 10x28 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
A hosszabb szélére tesszük a tölteléket és óvatosan feltekerjük. Ha szakad, az ujjunkkal össze lehet csípni a tésztát.
A hengert 8 kis darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített, hőlégkeveréses, 170°C-os sütőben kb. 15 percet sütjük. Nem kell pirulnia, elég ha halvány színt kap.
A megsült falatkákat még forrón porcukorba forgatjuk, majd kihűlve fogyasztjuk.
A tésztához:
• 300 g liszt
• 200 g puha vaj
• 75 g porcukor
• 1 tojássárgája
• 1 mk reszelt citromhéj
A töltelékhez:
• 125 g darált mák
• 30 g cukor
• 75 ml tej
• 2 ek méz
• 1 mk reszelt citromhéj
• 25 g mazsola
A forgatáshoz:
• 65 g porcukor
Elkészítés:
A vajat, a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük és habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk.
Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez egy edénybe tesszük a tejet, a cukrot, a mézet, a citromhéjat és a mazsolát. Addig hevítjük, amíg a cukor beleolvad. Nem kell forralni, csak forróra melegíteni.
Ezután belekeverjük a mákot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként kb. 10x28 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
A hosszabb szélére tesszük a tölteléket és óvatosan feltekerjük. Ha szakad, az ujjunkkal össze lehet csípni a tésztát.
A hengert 8 kis darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített, hőlégkeveréses, 170°C-os sütőben kb. 15 percet sütjük. Nem kell pirulnia, elég ha halvány színt kap.
A megsült falatkákat még forrón porcukorba forgatjuk, majd kihűlve fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése