2023. október 27., péntek

Sütőtökös-szalonnás gombóc

 Végre itt a sütőtök szezon, így készülhetnek belőle a finomabbnál finomabb ételek.

Most egy sütőtökös gombóc került az asztalra, amely egyszerű és nagyszerű.
Csak néhány hozzávaló és kész is ez az ízletes fogás, amit a sült szalonna határozottan feldob. 🙂




Sütőtökös-szalonnás gombóc 

VIDEO RECEPT!!!

(Ne felejtsétek el bekapcsolni a magyar feliratot!!!)




Hozzávalók:

A sütőtök sütéséhez:
• 1 kisebb sütőtök (kb. 1300 g)
• 2 ek olíva olaj
• 2 rozmaring ág
• 2 nagy csipet só

A gombóc elkészítéséhez:
• a megsült sütőtök belseje (kb. 500 g)
• kb. 600-700 g liszt (fokozatosan adagolni!)
• 1 tojás
• 1 tk só
• 50 g reszelt parmezán

A szalonnához:
• 3-4 ek olaj
• 250 g füstölt, húsos szalonna
• 1 rozmaring ág

A tetejére:
• 4-5 ek reszelt parmezán


Elkészítés:

A sütőtököt félbe vágjuk, eltávolítjuk a magokat.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olíva olajjal és teszünk rá egy-egy ág rozmaringot.
Előmelegített 200°C-os sütőben 35 percig sütjük.
Amikor elkészült, kivájjuk a belsejét. Egy botmixer segítségével pépesítjük.
Amikor a sütőtök teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot és ízlés szerint sózzuk.
A lisztet fokozatosan adjuk hozzá. Összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó amikor már nem ragacsos és formázható.
Az elkészült tésztából kb. 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és megsütjük rajta az apróra vágott szalonnát. Sütés közben teszünk bele egy ág rozmaringot.
A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük és megfőzzük.
Amikor megfőttek, összekeverjük a megpirított szalonnával.
Reszelünk rá bőven parmezánt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése