2023. május 31., szerda

Epres-krémes szelet

 Van amiből sosem elég! Nálunk ilyen az eper. 😊

Amikor szezonja van, igyekszem minél sokoldalúabban felhasználni. 

Most valami krémes finomságot rendelt a család, így született meg ez a recept. 

Aki szereti az epret és a krémes sütiket, annak jószívvel ajánlom. 😊


Részletes videó receptért látogass el az Alajuli YouTube csatornára!

⬇️ ⬇️ ⬇️ KATTINTS IDE ⬇️ ⬇️ ⬇️

https://m.youtube.com/watch?v=cePRdpTrYHY&t=46s



Epres-krémes szelet



Hozzávalók:

A piskótához:

     • 2 tojás
     • 1 csipet só
     • 125 g cukor
     • 1 csomag vaníliás cukor
     • 40 g puha vaj
     • 100 g krémes túró
     • 1/2 csomag sütőpor
     • 125 g liszt

A tepsi kikenéséhez:

     • 2 ek vaj
     • 3 ek zsemlemorzsa

A krémhez:

     • 650 ml tej
     • 50 g cukor
     • 2 csomag vaníliás pudingpor
     • 1/2 kk vanília kivonat
     • 150 g krémes túró

A tetejére:

     • 400 g eper
     • 1 csomag piros torta zselé por
     • 250 ml víz
     • 1-2 ek cukor


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük.
A sárgájához adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük.
Beletesszük a vajat és keverjük tovább.
Ezután mehet bele a túró, azt is belekeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojássárgás masszához adjuk. Jól kikeverjük.
Ezután óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Egy tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Én kapcsos formát használtam, aminek a mérete: 28x19 cm és 7 cm magas.
Előmelegített 180°-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor a piskóta nagyjából kihűlt, megfordítjuk. Ezt azért csináljuk, mert így szép egyenletes lesz a felülete.

A krémhez a tejbe keverjük a cukrot és a pudingport, majd megfőzzük.
Vanília kivonattal ízesítjük.
Amikor a puding kihűlt, belekeverjük a túrót.
A krémet a piskótára kenjük és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Az epret negyedekre vágjuk és a krémre halmozzuk.

Ezután elkészítjük a zselét.
Egy edénybe tesszük a zselé port és a cukrot, majd elkezdjük melegíteni a tűzhelyen.
Apránként hozzáadjuk a vizet, és pár perc alatt összefőzzük.
Egy evőkanál segítségével, még melegen eloszlatjuk az eper tetején.
1-2 órára újra a hűtőbe tesszük.
Amikor jól lehűlt, tetszés szerint felszeleteljük.

2023. május 13., szombat

Tejszínes gyümölcs torta

 Ma egy hűsítő, gyümölcsös tortát készítettem, ami a holnapi vasárnapi ebéd után lesz felvágva.

Az elkészítése nem igényel cukrász tudást, egy kezdő háziasszony is bátran hozzáfoghat. A siker garantált! 🙂

Részletes videó receptért látogass el az Alajuli YouTube csatornára!

⬇️ ⬇️ ⬇️ KATTINTS IDE ⬇️ ⬇️ ⬇️

https://m.youtube.com/watch?v=2FSXeO8KeOY&t=38s&pp=ygUYQWxhanVsaSBnecO8bcO2bGNzIHRvcnRh


Tejszínes gyümölcs torta 



Hozzávalók:

A piskótához:

     • 3 tojás

     • 125 g cukor

     • 100 g liszt

     • 0.5 csomag sütőpor

     • 3 ek víz

     • 1 csipet só

A töltelékhez:

     • 550 ml tej

     • 2 cs. vaníliás pudingpor

     • 3 ek cukor

     • 200 ml habtejszín

     • 1 cs habfixáló

     • 1 db nektarin

     • 100 g málna

A díszítéshez:

     • 100 g málna

     • 2 szelet nektarin

     • 200 ml habtejszín

     • 1 cs habfixáló

     • 5 ek csoki reszelék


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.
A sárgáját és a cukrot habosra keverjük egy robotgéppel.
A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük.
Beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, belisztezzük, majd beleöntjük a piskóta masszát.
180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő, mindenképpen tűpróbával ellenőrizzük.
 
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. 
A tejben elkeverjük a cukrot és a pudingport, majd készre főzzük.
A nektarint apró kockára vágjuk. Ha esetleg túl kemény lenne, a szeletelés után 1 percre betehetjük a mikróba. 2 vékony szeletet hagyjunk meg a díszítéshez.

Ha minden összetevő alaposan kihűlt, összeállítjuk a tortát.
200 ml habtejszínt 1 habfixáló hozzáadásával kemény habbá verünk.
Hozzáadjuk a pudingot és óvatosan összeforgatjuk.
A piskótát három részre vágjuk. A krémet úgy felezzük el, hogy kb 4 evőkanállal hagyjunk meg a torta tetejére.
A piskóta eredetileg legfelül lévő részét a tortaforma aljába fektetjük. 
Elsimítjuk rajta a krém felét, majd belenyomkodjuk a nektarin kockákat úgy, hogy a krém kissé ellepje.
Ezután jön egy újabb piskóta, erre rákenjük a krém másik felét, és rátesszük a 100 g málnát.
A tetejére tesszük az utolsó lapot, majd rásimítjuk a maradék krémet. Tetszés szerint díszítjük a meghagyott málnával és nektarinnal, majd minimum 4 órára a hűtőbe tesszük. Én egy egész éjszakát hagytam hűlni.

Fogyasztás előtt kemény habbá verünk 200 ml habtejszínt egy habfixálóval és 2 teáskanál porcukorral. Ízlés szerint díszítjük vele a tortát és megszórjuk csoki darával.
Alaposan lehűtve tálaljuk.

2023. május 11., csütörtök

Borzas csirkemell

 Ha valami igazán finomat szeretnék feltálalni a családnak, akkor ez a borzas csirkemell recept mindig az elsők között jut eszembe. Bármikor készítem el, mindig nagy sikere van.

A tócsnit magában is imádjuk, de ha egy szelet hús is megbújik benne, az az igazi csemege. 😊



Borzas csirkemell 


Hozzávalók:

A hús ízesítéséhez:

     • 500 g csirkemell filé 

     • 2 tk só

     • 1 tk fehérbors

A bundához:

     • 650 g burgonya

     • 1 db tojás

     • 3 gerezd fokhagyma

     • 1.5 tk só

     • 0.5 tk. bors

     • 120 g liszt

A hús forgatásához:

     • 20 g liszt

A sütéshez:

     • 300 ml olaj


Elkészítés:

A csirkemelleket felszeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk.

A megtisztított burgonyát egy konyhai robotgép nagylyukú reszelőjén lereszeljük.

Hozzáadjuk a tojást, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a lisztet és az egészet alaposan összekeverjük.

A csirkemell szeleteket lisztbe forgatjuk, majd egy kanál segítségével rátesszük az egyik oldalára a burgonyás masszát. Ha nagyobbak a hússzeletek és nem férnek el a tenyerünkben, akkor érdemes ezt a lépést egy tányéron elvégezni.

A burgonyás masszával lefelé forró olajba tesszük a húst, majd a másik oldalára is kanalazunk belőle.

Közepes lángon mindkét oldalát arany barnára sütjük.

Zöldséges rizzsel, vagy akár egy egyszerű salátával tálalhatjuk az elkészült borzas csirkemellet.

2023. május 4., csütörtök

Gorgonzolás Penne

Aki szereti a szaftos sajtos ételeket, annak jószívvel ajánlom ezt a tészta receptet. 

Villámgyorsan elkészül és hihetetlenül finom. 😊


Gorgonzolás penne 


Hozzávalók:

     • 300 g száraz Penne tészta 

     • 200 g Gorgonzola sajt

     • 250 ml tejszín 

     • 1 ek olíva olaj 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • ízlés szerint só, bors

     • 1-2 marék durvára vágott dió 

Elkészítés:

A tésztát bő, sós vízben megfőzzük. 

Egy edényben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a reszelt fokhagymát. 
Közepes lángon süssük, nehogy megégjen!

Hozzáadjuk a Gorgonzolát, majd amikor szépen felolvadt, beleöntjük a tejszínt. 
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt összefőzzük. 

A kész mártásba tesszük a főtt tésztát és jól összekeverjük. 

Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és tálaláskor megszórjuk vele az ételt. 

2023. május 3., szerda

Rántott burgonya

A 10 éves lányom kedvéért ma rántott krumpli készült vacsorára, mert ő úúúgy enne valami finomat! 🙂

Hát, tényleg finom lett, az utolsó szemig eltüntette. 😅


Rántott burgonya
 


Hozzávalók:

     • 5 db burgonya 

     • 4-5 ek liszt

     • 3 db tojás 

     • 4-5 ek zsemlemorzsa 

     • 500 ml olaj 

     • ízlés szerint só 

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk és kb. fél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. 

A szokásos módon bepanírozzuk: liszt - tojás - zsemlemorzsa.

Bő olajban, nem túl erős lángon addig sütjük, amíg szép aranybarna színt kap. 

Én a sütés után sóztam meg, hogy ne engedjen levet.

Snidlinges mártogatóssal találtam, de köretként is fogyasztható.