2023. március 16., csütörtök

Rigatoni al forno

Aki már régebb óta követi a blogot, az tudja, hogy nagy tészta rajongó vagyok. Leginkább az olasz tészta a szívem csücske, így most is egy ilyen szívmelengető finomságra esett a választásom. 

Így a mai recept nem más, mint a Pasta al forno, ami annyit jelent olaszul, hogy tészta a sütőben, vagyis sült tészta. Ez a recept most Rigatoni tésztából készült, így a nevét is erről kapta. 

Olaszországban nagyon népszerűek ezek a sült tésztás ételek, minden régiónak megvan a saját jellegzetes receptje.

Én szokásomhoz híven a saját ízlésünkre formáltam, de mindenki bátran használhatja a fantáziáját.


Rigatoni al forno


Hozzávalók:

     • 400 g sertés comb

     • 3 ek olívaolaj 

     • 3 fej vöröshagyma 

     • 4 gerezd fokhagyma 

     • só, őrölt feketebors ízlés szerint 

     • 1 ek házi ételízesítő 

     • 1 ek morzsolt oregánó 

     • 2 db babérlevél 

     • 1 db közepes sárgarépa 

     • 1 db közepes fehérrépa 

     • 500 g passzírozott paradicsom 

     • 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • pici cukor

     • 2 nagy marék bébi spenót 

     • 250 g főzőtejszín 

     • 500 g Rigatoni tészta 

     • 200 g reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztát sós vízben feltesszük főni. Nem kell túl puhára, a sütőben még puhulni fog. 

Egy nagy edényben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 

Amikor a hagyma már megdinsztelődött, hozzáadjuk a kockára vágott húst. Ez az étel általában darált hússal készül, de én most szerettem volna harapni a húst. 🙂

Amikor a hús kapott egy kis kérget, megszórjuk ételízesítővel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Hozzáadjuk az oregánót és a babérlevelet is, majd öntünk rá kb. 150-200 ml vizet.

A répákat kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a húshoz adjuk. Pár percig dinszteljük. 

Beletesszük a paradicsompürét és a passzírozott paradicsomot, majd nem túl erős lángra állítjuk a tűzhelyet. 
Így főzzük a ragut, amíg a hús meg nem puhul. 
Ha főzés közben túl kevésnek találjuk a nedvességet, akkor mindig egy kevés vízzel pótoljuk. Ne tegyünk túl sokat egyszerre, mert a végére kellemes sűrű szószt kell kapnunk. 
Ízlés szerint tehetünk bele egy kevés cukrot a paradicsom savassága miatt.

A főzés végén hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott spenótot és a főzőtejszínt. 
Pár perc alatt összefőzzük.

A főtt tésztát a raguba keverjük, majd az egészet egy hőálló tálba tesszük. 
Megszórjuk reszelt sajttal és 200°C-os sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul. 

Aki szeretne, a sajt alá tehet besamel mártást is, én ezt most kihagytam. Így is nagyon finom, krémes tésztát kaptam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése