Kis családunk minden tagja szereti a rakott ételeket, legyen az zöldbab, tészta, karfiol, vagy bármilyen hasonló finomság.
Most a kelkáposztára esett a választásunk, mert már régen nem készítettem.
Tudom, szinte mindenki ismeri ezt az ételt, de úgy gondolom, mindenképpen fix helye van a kis gyűjteményemben. 🙂
Hozzávalók:
A rizshez:
• 1 ek olíva olaj
• 1 bögre jázmin rizs (350 ml-es)
• 1 ek ételízesítő
• 2 bögre víz
A pörkölthöz:
• 2 ek olíva olaj
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 550 g darált sertéshús
• 2 ek őrölt pirospaprika
• 1 ek ételízesítő
• 1 mk őrölt feketebors
• 1 ek őrölt majoránna
• 1 tk őrölt kömény
• 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré
• 350 ml víz
A kelkáposztához:
• 500 g kelkáposzta levél
• 1 tk só
A tetejére:
• 200 g tejföl
• 125 g reszelt sajt (elhagyható)
Elkészítés:
A rizst hideg vízzel átöblítjük.
Egy edényben olajat hevítünk és hozzáadjuk a rizst. Megszórjuk ételízesítővel és kissé átpirítjuk.
Felöntjük dupla mennyiségű vízzel és felforraljuk. Takarék lángon, lefedve addig főzzük, amíg el nem tűnik alóla a víz. Ezután lekapcsoljuk alatta a lángot, és a tűzhelyen hagyjuk párolódni kb. 25 percig.
A pörkölthöz apró kockára vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel, borssal, köménnyel és majoránnával.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát, felöntjük vízzel és belekeverjük a paradicsom pürét.
Kb. 25 percig főzzük, majd félre tesszük.
A kelkáposzta leveleket egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel és megsózzuk. Addig főzzük, amíg nagyjából megpuhul.
Amikor elkészült leszűrjük, és a levelekről felitatjuk a vizet.
Egy nagy hőálló tálba letesszük a kelkáposzta levelek 1/3 részét. Ezután rátesszük a rizses hús felét, majd újabb 1/3 rész káposzta réteg következik. Erre a rizses keverék másik felét tesszük, majd betakarjuk az utolsó 1/3 rész káposztával.
A tejfölt elkeverjük egy csipet sóval és az utolsó réteg káposzta tetejére simítjuk.
Ezután az egészet megszórjuk reszelt sajttal, de ez ki is hagyható. Mi nagyon szeretjük amikor a sajt rápirul a tetején.
Előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük a rakott kelkáposztát és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor szép méretes kockákat vágunk belőle, majd ízlés szerint még egy kis tejföllel meglocsolva fogyaszthatjuk. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése