Ez a leves az egyik nagy kedvencem. Igazán laktató, akár főfogásként is megállja a helyét. Talán egy kis süti még jöhet utána. 😊
Ebbe a levesbe tehetünk a gomba helyett borsót, zöldbabot, de akár lencsét is. Mindegyikkel nagyon finom.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
• 200 g pulyka darálthús ( lehet csirke, sertés vagy marha is)
• 2 kis gerezd fokhagyma
• 3 ek zabpehely
• 1 tk só
• 1-2 csipet őrölt feketebors
• 1 db tojás
• 1 tk apróra vágott zellerzöld
A leveshez:
• 2 ek olíva olaj
• 2 db sárgarépa
• 1 db petrezselyem gyökér (fehérrépa)
• 2 ek házi ételízesítő
• 200 g csiperkegomba
• só, bors ízlés szerint
• 100 ml főzőtejszín
• 2 ek apróra vágott zellerzöld
Elkészítés:
Először a gombócokat készítjük el.
A darálthúst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. 15 percet állni hagyjuk.
Vizes kézzel falatnyi gombócokat formázunk belőle, majd félre tesszük.
Egy fazékban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a félkarikára vágott sárgarépát és fehérrépát.
Megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint házi ételízesítővel. (Utóbbi elhagyható.)
Bele reszeljük a fokhagymát és pár percig együtt sütjük.
Bele tesszük a szeletekre vágott gombát, majd azzal is sütjük egy picit. Óvatosan keverjük, hogy a gomba ne törjön össze!
Felöntjük kb. másfél liter vízzel, majd felforraljuk.
A levesbe tesszük a gombócokat, majd közepesnél kicsit kisebb lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul.
A végén hozzáadjuk a főzőtejszínt és az apróra vágott zellerzöldet, majd még egyet rottyantunk rajta.
Tálaláskor ízlés szerint csepegtethetünk bele egy kis citromlevet. Csodás frissességet ad a levesnek. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése