2022. február 12., szombat

Tárkonyos csirkezúza leves

Valami tartalmas, sűrű levesre vágytam ebben a hidegben.

Volt itthon egy jó kis adag csirkezúza, amit az egész család nagyon szeret. Eddig még csak pörköltet készítettem belőle, úgyhogy ideje volt más ételhez is kipróbálni. 

Egy igazán ízletes, laktató leves készült belőle, aminek a tárkony és a citrom kellemes pikáns ízt adott.

Tudom, hogy a zúza elég megosztó, úgyhogy aki nem kedveli, az nyugodtan helyettesítheti valamilyen hússal. 

Tárkonyos csirkezúza leves 


Hozzávalók:

     • 500 g csirkezúza

     • 1 fej vöröshagyma 

     • 4 gerezd fokhagyma 

     • 3 ek házi ételízesítő 

     • só, bors

     • 2 nagy sárgarépa 

     • 2 nagy fehérrépa 

     • 180 g zöldborsó 

     • 200 g csiperke gomba 

     • 1 tv paprika 

     • 1 paradicsom 

     • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld 

     • 2 tk szárított tárkony 

     • 50 g apró szemű tészta 

     • 230 ml főzőtejszín 

     • 1/2 citrom leve

Elkészítés:

A falatnyi darabokra vágott csirkezúzát bő vízben feltesszük főni. Mellé tesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, valamint az ételízesítőt és a borsot.
 
Közepes lángon 30 percet főzzük. 
Nálam picit elhúzódott a dolog, mert kifutott a hab a fazékból, úgyhogy egy negyed órácskát takarítgattam magam után. 😁 Úgyhogy mindenki legyen résen, mert könnyen kifut a kis drága...

Amíg puhul a zúza, feldaraboljuk a zöldségeket. (A paprikát és a paradicsomot egyben  hagyjuk!) 
Fél óra elteltével minden zöldséget a levesbe teszünk a tárkonnyal és a petrezselyemzölddel együtt, majd addig főzzük, amíg a zúza meg nem puhul. 


Az utolsó 15 perben bele tehetjük a tésztát, de ezt ki is hagyhatjuk.

A főzés végén a leveshez adjuk a tejszínt, és rottyantunk még rajta egyet. 

A tűzről lehúzva hozzáadjuk a citromlevet, majd tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése