Ez a sütemény a férjem nagy kedvence, gyermekkora óta imádja.
A recept nem az én érdemem, a párom családjától származik. Én először Anyósomnál ettem ilyet, de sógornőm is így készíti, és egy jó ideje már én is. 🙂
Igazán egyszerűen elkészíthető recept, akár egy kezdő, bátortalan háziasszony is nyugodtan hozzá foghat. A siker garantált! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
• 400 g liszt (én most 2/3 rész fehér lisztből és 1/3 rész teljes kiőrlésű tönköly lisztből készítettem)
• 200 g vaj
• 70 g kristálycukor
• 2 db tojássárgája
• 90 g tejföl vagy natúrjoghurt (nekem most joghurt volt itthon)
• csipet só
A töltelékhez:
• 1250 g alma
• 120 g kristálycukor
• ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd összegyúrjuk. Egy nem ragacsos, jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
Az almákat megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tésztát két felé vágjuk. Az egyik darabot lisztezett felületen kinyújtunk. Nálam a tepsi mérete: 30x20x6 cm.
(Készíthetjük nagyobb tepsiben is, Anyósomék úgy szokták. Így nem lesz olyan magas a süti, de több szeletet kapunk, ezért kiadósabb.)
A tésztalapot a tepsibe tesszük.
A reszelt almából kinyomkodjuk a nedvességet és elrendezzük a tésztán.
Megszórjuk cukorral és fahéjjal.
A másik tészta darabot is kinyújtjuk és az almára fektetjük.
A tetejét megszúrkáljuk villával.
Előmelegített 200°C -os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése