Aki ismer, az tudja, hogy törzsgyökeres nógrádi palóc lány vagyok. Azon a vidéken nőttem fel, így a palóc ételek mindig a szívem csücskei maradnak.
Ilyen finomság például a Ganca, amit régen drága nagymamám készített nekünk. Volt egy óriási vas lábasa, abban pirította. Nem sokat szöszölt a tálalással, 🙂 betette a lábast az asztal középére, mi meg jóízűen befalatoztuk az egészet.
Mama mindig hagymás gancát készített, én viszont szeretem megbolondítani egy kis szalonna pörccel is.
Ízlés szerint fogyaszthatjuk tejföllel, de én nem szoktam adni hozzá, nálunk a savanyúság jobban fogy. 🙂
Hozzávalók:
• 1 kg burgonya
• 1 csapott tk só (a burgonya főzéséhez)
• 3 ek sertészsír
• 125 g szalonna (én most húsokat használtam)
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 170 g liszt
• ízlés szerint só
Elkészítés:
A zsírt felhevítjük egy nagy serpenyőben, vagy alacsony falú edényben. Jó nagy átmérőjű legyen!
A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd a zsírhoz adjuk.
Jól kipirítjuk.
Ha kész, a szalonna kockákat egy tányérba szedjük, majd félre tesszük.
A hagymákat kockára vágjuk, majd a visszamaradt zsírban közepes lángon, kevergetve megpirítjuk.
Ha kész, ezt is egy tányérra szedjük.
A burgonyákat meghámozzuk, majd kockára vágjuk.
Egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a sót és puhára főzzük.
A burgonyát egy krumpli törő segítségével pépesre törjük úgy, hogy nem öntjük le alóla a vizet.
Hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük.
Az edényt visszatesszük a tűzre, és nem túl magas lángon, folyamatosan kevergetve pár percig főzzük, "pöfögtetjük" a burgonyát. Jó kis kar munka, de megéri. 🙂
Két -zsírba mártott- evőkanál segítségével a nagy serpenyőbe "szaggatjuk" a burgonya masszát. Ha szükséges, tehetünk még alá egy kis zsírt, nehogy leragadjon.
Vissza tesszük a tűzre, és pirítjuk, amíg szép ropogós nem lesz a ganca alja.
Amikor elkészült, rászórjuk a hagymát és a szalonnát, majd forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése