2021. szeptember 8., szerda

Sajtszószos - csirkés karfiol

Ez a recept hasonlít a Dubarry csirkemellhez, de azon nem sajtszósz van, hanem sima besamel.

Én most egy finom hagymás sajtszószt készítettem a karfiolhoz, így ez az étel sokkal ízesebb, intenzívebb, mint a Dubarry. 

Ezúttal köret nélkül ettem, de kínálhatunk hozzá párolt rizst, sült burgonyát, vagy akár egy kis tésztát is.

Sajtszószos - csirkés karfiol

Hozzávalók:

     • 1 kisebb karfiol

A húshoz:

     • 300 g csirkemell filé 

     • 3 ek olíva olaj 

     • só, bors, fokhagymapor 

A sajtszószhoz:

     • a hús sütéséből visszamaradt zsiradék

     • 1 kis fej vöröshagyma 

     • só, bors, fokhagymapor

     • 1 csipet szerecsendió 

     • 2 ek liszt 

     • 220 ml tej

     • 165 g főzőtejszín 

     • 65 g reszelt gouda sajt (másfajta is lehet)

     • 2 ek apróra vágott snidling 

A sütőtál aljára:

     • 1 ek olvasztott vaj 

     • 2 ek zsemlemorzsa 

Az étel tetejére:

     •  35 g reszelt sajt 

     • 1 marék zsemlemorzsa (én most Pankó morzsát használtam)

Elkészítés:

A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, majd sós vízben megfőzzük. Ne főzzük túl, ha túl puha, széteshet.

A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fokhagymaporral. 


Kevés olíva olajon megsütjük, hogy kapjon egy kis színt. 


Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. Erre fektetjük a megsütött hús szeleteket. 

A húsok tetejére tesszük az előfőzött karfiolt, majd elkészítjük a sajtszószt. 


A hús sütéséből visszamaradt zsiradékon elkezdjük dinsztelni az apró kockára vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fokhagymaporral. 

A hagymára szórjuk a lisztet, és kissé átpirítjuk. Felöntjük tejjel és tejszínnel, majd csomómentesre keverjük. Egy kis szerecsendióval ízesítjük. 

Alacsony lángon hagyjuk egy picit bugyogni, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot. 
Addig keverjük, amíg a sajt beleolvad a szószba. 
A végén bele szórjuk a snidlinget.



Az elkészült sajtszószt ráöntjük a karfiol tetejére. 


Megszórjuk reszelt sajttal és zsemlemorzsával. Én Pankó morzsát használtam, mert az sokkal ropogósabbra sül. 


Előmelegített, hőlégkeveréses, 200°C -os sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése