2021. június 5., szombat

Zöldséges-fetás pite

 Ismét egy olyan napra ébredtem, amikor abszolút nem volt kedvem húst enni. Így aztán korán reggel elmentem a kedvenc zöldségesemhez, és alaposan bevásároltam. 

Sikerült finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket beszereznem, így amikor haza értem, már hozzá is foghattam a sütögetéshez. 

Ma egy zöldséges pitére esett a választásom, amit már régóta terveztem elkészíteni. 

Igyekeztem minél egészségesebb formában összeállítani, így a fehér liszt egy részét lecseréltem tönköly lisztre. Igaz, hogy emiatt a tészta kicsit sötétebb lett, de az íze így is nagyon jó lett. 🙂

Zöldséges-fetás pite



Hozzávalók:

A tésztához:

     • 100 g finomliszt

     • 75 g tönköly liszt

     • 75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt 

     • 60 ml tej

     • 60 ml víz 

     • 1/2 csomag instant élesztő 

     • 1 ek méz 

     • 1 tk só 

     • 1 tk fokhagymapor 

     • 1 ek olíva olaj 

A töltelékhez:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 nagyobb fej lilahagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 250 g cukkini

     • 250 g padlizsán 

     • 1 db piros kaliforniai paprika  

     • 1 ek házi ételízesítő 

     • 1 mk őrölt bors 

     • 1 tk őrölt kömény 

     • 1 nagy marék friss bazsalikom levél 

     • 180 g Feta sajt

     • 4 db M-es tojás 

     • 50 ml tej

     • 80 g tejföl 

     • 4-5 szem színes koktélparadicsom 


A sütő forma kikenéséhez:

     • 1-2 ek olíva olaj 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, hogy a pite összeállításakor már teljesen ki legyen hűlve.

Egy edényben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne sütni a kb. 1 cm-es darabokra vágott lilahagymát és a reszelt fokhagymát. 

Ízlés szerint ízesítjük, én most házi ételízesítőt, borsot és őrölt köményt használtam. 

A paprikát, a cukkinit és a padlizsánt szintén centis darabokra vágjuk és a hagymákhoz adjuk. 

Magas lángon, folyamatos keverés mellett addig sütjük a zöldségeket, amíg a keletkezett lé el nem párolog alóluk. 


Lehúzzuk a tűzről és amikor már kb. 10 percet hűlt, bele keverjük a kisebb darabokra vágott bazsalikomot. 

Amíg a töltelék teljesen kihűl, elkészítjük a tésztát is.

Egy keverő tálba tesszük a liszteket, majd hozzáadjuk a sót és összekeverjük. Én most 3 féle lisztet használtam, hogy kicsit egészségesebb legyen, de nyugodtan lehet sima liszttel is készíteni.

A tejet és a vizet összekeverjük és langyosra melegítjük. 

A liszthez adjuk a mézet az olajat és a fokhagymaport. Rá öntjük a tej-víz keveréket, majd a végén bele szórjuk az instant élesztőt.

Dagasztó géppel kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már nem ragad.

A tésztát kör alakúra nyújtjuk és egy kiolajozott pite formába tesszük. 
Nálam a forma átmérője 28 cm.


A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. 


Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejjel és a tejföllel, majd bele morzsoljuk a Fetát. Nem kell sózni, mert a Feta elég sós. 


A keveréket a zöldségekre öntjük, majd egy fakanál segítségével kicsit össze forgatjuk őket. 

A koktélparadicsomokat karikára vágjuk és díszítjük vele a pite tetejét.


200°C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. 


Amikor elkészült, várjunk 5-10 percet. Így könnyen ki tudjuk csúsztatni a pitét a formából. 

Szerintem akkor a legfinomabb, amikor már teljesen kihűlt. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése