Ismét egy olyan napra ébredtem, amikor abszolút nem volt kedvem húst enni. Így aztán korán reggel elmentem a kedvenc zöldségesemhez, és alaposan bevásároltam.
Sikerült finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket beszereznem, így amikor haza értem, már hozzá is foghattam a sütögetéshez.
Ma egy zöldséges pitére esett a választásom, amit már régóta terveztem elkészíteni.
Igyekeztem minél egészségesebb formában összeállítani, így a fehér liszt egy részét lecseréltem tönköly lisztre. Igaz, hogy emiatt a tészta kicsit sötétebb lett, de az íze így is nagyon jó lett. 🙂
A tésztához:
• 100 g finomliszt
• 75 g tönköly liszt
• 75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
• 60 ml tej
• 60 ml víz
• 1/2 csomag instant élesztő
• 1 ek méz
• 1 tk só
• 1 tk fokhagymapor
• 1 ek olíva olaj
A töltelékhez:
• 2 ek olíva olaj
• 1 nagyobb fej lilahagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 250 g cukkini
• 250 g padlizsán
• 1 db piros kaliforniai paprika
• 1 ek házi ételízesítő
• 1 mk őrölt bors
• 1 tk őrölt kömény
• 1 nagy marék friss bazsalikom levél
• 180 g Feta sajt
• 4 db M-es tojás
• 50 ml tej
• 80 g tejföl
• 4-5 szem színes koktélparadicsom
A sütő forma kikenéséhez:
• 1-2 ek olíva olaj
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, hogy a pite összeállításakor már teljesen ki legyen hűlve.
Egy edényben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne sütni a kb. 1 cm-es darabokra vágott lilahagymát és a reszelt fokhagymát.
Ízlés szerint ízesítjük, én most házi ételízesítőt, borsot és őrölt köményt használtam.
A paprikát, a cukkinit és a padlizsánt szintén centis darabokra vágjuk és a hagymákhoz adjuk.
Magas lángon, folyamatos keverés mellett addig sütjük a zöldségeket, amíg a keletkezett lé el nem párolog alóluk.
Lehúzzuk a tűzről és amikor már kb. 10 percet hűlt, bele keverjük a kisebb darabokra vágott bazsalikomot.
Amíg a töltelék teljesen kihűl, elkészítjük a tésztát is.
Egy keverő tálba tesszük a liszteket, majd hozzáadjuk a sót és összekeverjük. Én most 3 féle lisztet használtam, hogy kicsit egészségesebb legyen, de nyugodtan lehet sima liszttel is készíteni.
A tejet és a vizet összekeverjük és langyosra melegítjük.
A liszthez adjuk a mézet az olajat és a fokhagymaport. Rá öntjük a tej-víz keveréket, majd a végén bele szórjuk az instant élesztőt.
Dagasztó géppel kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már nem ragad.
A tésztát kör alakúra nyújtjuk és egy kiolajozott pite formába tesszük.
Nálam a forma átmérője 28 cm.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejjel és a tejföllel, majd bele morzsoljuk a Fetát. Nem kell sózni, mert a Feta elég sós.
A keveréket a zöldségekre öntjük, majd egy fakanál segítségével kicsit össze forgatjuk őket.
A koktélparadicsomokat karikára vágjuk és díszítjük vele a pite tetejét.
200°C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Amikor elkészült, várjunk 5-10 percet. Így könnyen ki tudjuk csúsztatni a pitét a formából.
Szerintem akkor a legfinomabb, amikor már teljesen kihűlt. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése