Ez az étel akkora kedvenc számomra, hogy bármikor meg tudnám enni.
Gyerekként rengeteg alkalommal ettük ezt a finomságot drága Nagymamám konyhájában, így nekem ez felejthetetlen emlék.
Imádtam Nagymamám főztjét, ezért igyekszem olyanra készíteni az ételeket, hogy vissza tudjam hozni a gyerekkor ízeit. Gondolom senki nem lepődik meg azon, ha azt mondom, hogy nem sikerül. 🤷🏼♀️🙂
Hiába próbálkozom, soha nem tudom azt az ízt elő hozni, amit anno gyermekként éreztem.
Így marad az én receptem, az én módszerem, de ha ezt a finomságot eszem, a Mama mindig eszembe jut. 🙂🤍
Hozzávalók:
• 3 ek libazsír
• 3 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 db tv paprika
• 1 db paradicsom
• 5 db egész csirkecomb
• ízlés szerint só, bors
• 1 ek őrölt pirospaprika
• 200 g tejföl
• 2 ek liszt
Elkészítés:
Egy lábasban felhevítjük a zsírt és elkezdjük benne sütni az apró kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd pirítjuk, amíg levet nem engednek.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 100 ml vízzel. Ezután közepes lángon addig sütjük, amíg el nem fő a leve.
Az edényt lehúzzuk a tűzről és a hagymás alaphoz keverjük a pirospaprikát. Rögtön felöntjük kb. 150 ml hideg vízzel, nehogy megégjen a pirospaprika.
A csirkecombokat ketté vágjuk és és az edénybe tesszük. Ha még szükséges, önthetünk hozzá vizet. Lényeg, hogy nagyjából ellepje a combokat.
Kb. 35 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, ha már puhák a csirkecombok.
Egy tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt és a lisztet, majd a pörkölt szaftból teszünk hozzá néhány kanállal.
Én általában ki szoktam szedni a combokat a szaftból, és úgy öntöm az edénybe a tejfölös habarást. Egyet forralok rajta, majd vissza teszem a combokat. Akinek ez macerás, az nyugodtan hagyja ki ezt a lépést. Nekem azért jobb így, mert jobban tudom kevergetni a szaftot, amíg besűrűsödik.
Én a csirkepaprikást nokedlivel szeretem a legjobban, méghozzá jó sokkal. 😁 És persze egy szép adag uborkasaláta sem hiányozhat mellőle. Jó étvágyat! 😊
Nokedli recept: http://www.alajuli.hu/2020/12/nokedli.html
Uborkasaláta recept: http://www.alajuli.hu/2015/09/uborkasalata-gazdagon.html
Szívemből szóltál, nagymamám főztjen nőttem fel, mindig azokat az ízeket keresem, persze nem lesz olyan, pedig úgy főzök, ahogy tőle láttam. Csirke paprikás kéthetente hétvégén mindig volt, a másik hétvégén pedig rántott hús vagy rántott csirke krumplival. És az ubisali is alap... Anikó
VálaszTörlésIgen, nálunk is így váltakozott a menü. 🙂 Sőt, az én mamámnál a leves is ilyen volt. Általában vasárnaponként húsleves volt, viszont nyáron csak minden második héten, mert bejött a képbe a borsó leves is. 🙂
TörlésRégi szép idők...🤍