A minap kaptam a férjemtől egy szuper sonkaprést, így nem volt kérdés, hogy rövidesen fel lesz avatva.
Elsőként egy alap receptet készítettem el, de a sonkánk ízesítésének csak a képzeletünk szabhat határt. Tehetünk bele kaliforniai paprikát, olíva bogyót, de akár sajtot is.
Hozzávalók:
• 1 kg csirkemell filé
• 18 g konyhasó
• 4 g pácsó
• 4 g porcukor
• 100 ml víz
Elkészítés:
A hús 2/3 részét 1 cm-es kockákra vágjuk, a maradék 1/3 részt pedig egy konyhai aprítóban pépesre daráljuk.
A kétféle sót, a porcukrot, és a vizet egy kis tálkában összekeverjük.
A húst és a vizes keveréket egy dagasztó gépbe tesszük és 10 perc alatt egyneművé keverjük. Erre megfelel a kézi robotgép gyúró karja is.
A húsos masszát a sonkaprésbe töltjük, ügyelve arra, hogy minden bele tett adag húst jól lenyomkodjunk. A sonkaprést lezárjuk, és 48 órára a hűtőbe tesszük.
Amikor a főzésre kerül a sor, több alternatíva közül is választhatunk. Lehet fazékban, lehet sütőben, vagy lehet befőzőautomatában is készíteni. Én az automatát választottam, mert nekem úgy a legegyszerűbb.
75-85 °C közötti hőmérsékleten főzzük 2 órát.
Amikor elkészült, megvárjuk amíg kihűl és szeletelhetjük.
Én most 6-8 szeletenként levákumoztam, mert így tovább eláll a hűtőben.
Ha nem vákumozunk, akkor 2-3 napig áll el a sonka.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése