Ma szép karfiolt sikerült vásárolnom a zöldségesnél, így egy finom, gazdag levest készítettem belőle. 🙂
Hozzávalók:
• 2 ek olíva olaj
• 1 közepes vöröshagyma
• 2 szál újhagyma (elhagyható, én szeretem)
• 2 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 1 tk őrölt kömény (elhagyható)
• 1/2 tv paprika
• 1 kisebb paradicsom
• 1 kisebb karfiol (kb. 350 g)
• 2 db sárgarépa
• 1/4 fej zeller (kb. 150 g)
• 1 púpozott ek liszt
• 1 ek őrölt pirospaprika
• 1/2 csokor petrezselyemzöld
• 150 ml főzőtejszín vagy tejföl
A nokedlihez:
• 1 tojás
• pici víz
• csipet só
• annyi liszt amivel nokedli állagot kapunk
Elkészítés:
Egy lábasban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát, a karikára vágott újhagymát és a reszelt fokhagymát.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
Felöntjük egy kevés vízzel, majd hozzá adjuk a darabolt paradicsomot és paprikát.
Ha a víz nagyja elpárolgott, bele tesszük a rózsáira szedett karfiolt, a kis kockára vágott zellert és a karikára vágott sárgarépát. Kb. 1 percig folyamatosan kevergetve átpirítjuk.
Megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük.
Az edényt lehúzzuk a tűzről és bele szórjuk a pirospaprikát. Rögtön felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi kb. 3-4 ujjnyira ellepi a zöldségeket. Bele tesszük a petrezselyemzöldet is.
Amikor minden megpuhult, kikeverjük a nokedli tésztát és a levesbe szaggatjuk. Ha a nokedli szemek feljönnek a leves tetejére, akkor kész van.
A végén hozzáadjuk a főzőtejszínt és forralunk rajta egyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése