2021. április 6., kedd

Sonkás-tojásos csőben sült burgonya

Így Húsvét után előfordul (na, nem gyakran 😁), hogy marad néhány finomság az ünnepi lakomák után. 

Erre az esetre nagyon jól tud jönni néhány recept, ami ötletet adhat a maradék mentéshez. Ilyen ez a recept is, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek. 🙂

Sonkás-tojásos csőben sült burgonya

Hozzávalók: (1 személyre)

     • 3 db burgonya

     • 2 szelet füstölt főtt sonka

     • 2 db tojás 

A besamel mártáshoz:

     • 12 g vaj

     • 12 g liszt

     • 120 ml tej

     • csipet só

     • csipet fehérbors 

     • csipet szerecsendió 

A tetejére:

     • 1 marék reszelt sajt 

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk és kb. fél cm-es karikákra szeleteljük. Sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!!

A sonkát kockára vágjuk, majd egy pici zsiradékon átpirítjuk. 

A tojásokat keményre főzzük, majd amikor kihűlt, szeletekre vágjuk. 

A besamel mártáshoz egy edénykében felhevítjük a vajat, majd hozzá keverjük a lisztet.

Bele öntjük a meleg tejet és csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. 
Ha szeretnénk, készíthetünk több mártást is, hogy még szaftosabb legyen az étel. Nekünk elég volt a megadott mennyiség.

Egy hőálló tálba (nálam egy személyes volt) teszünk egy kanálnyi besamel mártást, majd rátesszük a burgonya karikák felét. Erre jön a pirított sonka, majd az egyik felszeletelt tojás. Meglocsoljuk a mártás felével. 

Megint egy réteg krumpli következik, majd a sonka és a tojás. A végén ráöntjük a maradék mártást, és megszórjuk reszelt sajttal. 

Előmelegített hőlégkeveréses 200°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük. Igazából az a lényeg,  hogy a sajt szép színt kapjon a tetején. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése