Így Húsvét után előfordul (na, nem gyakran 😁), hogy marad néhány finomság az ünnepi lakomák után.
Erre az esetre nagyon jól tud jönni néhány recept, ami ötletet adhat a maradék mentéshez. Ilyen ez a recept is, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek. 🙂
Hozzávalók: (1 személyre)
• 3 db burgonya
• 2 szelet füstölt főtt sonka
• 2 db tojás
A besamel mártáshoz:
• 12 g vaj
• 12 g liszt
• 120 ml tej
• csipet só
• csipet fehérbors
• csipet szerecsendió
A tetejére:
• 1 marék reszelt sajt
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és kb. fél cm-es karikákra szeleteljük. Sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!!
A sonkát kockára vágjuk, majd egy pici zsiradékon átpirítjuk.
A tojásokat keményre főzzük, majd amikor kihűlt, szeletekre vágjuk.
A besamel mártáshoz egy edénykében felhevítjük a vajat, majd hozzá keverjük a lisztet.
Bele öntjük a meleg tejet és csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.
Ha szeretnénk, készíthetünk több mártást is, hogy még szaftosabb legyen az étel. Nekünk elég volt a megadott mennyiség.
Egy hőálló tálba (nálam egy személyes volt) teszünk egy kanálnyi besamel mártást, majd rátesszük a burgonya karikák felét. Erre jön a pirított sonka, majd az egyik felszeletelt tojás. Meglocsoljuk a mártás felével.
Megint egy réteg krumpli következik, majd a sonka és a tojás. A végén ráöntjük a maradék mártást, és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített hőlégkeveréses 200°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük. Igazából az a lényeg, hogy a sajt szép színt kapjon a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése