2021. március 8., hétfő

Spárga készítése

 Éljen a tavasz, éljen a spárga szezon! 😀 Amit már nagyon várok! 

Addig is amíg elérkezik, megmutatom azt, ahogy én szoktam a spárgát elkészíteni. Borzasztóan egyszerű, egy kis sonkával és Hollandi mártással megbolondítva igazi csemege. Amit még nagyon imádok, az az, amikor rántott hússal és egy kis vajon pirított sült burgonyával és persze Hollandi mártással ehetem. 😋

Tisztában vagyok vele, hogy sokan nem kedvelik, régebben nálam sem volt ez másképp. Amióta viszont Németországban élek, nagyon megszerettem. Először itt ettem spárgát, és bevallom, félve ültem le az asztalhoz. 🙈 Viszont olyan jól volt elkészítve, hogy minden kételyem elszállt. Szerencsémre elsőre nem a fejjel vízbe állítva főzött, ízetlen verziót kóstoltam, hanem ezt a sütőben készített ízbombát.

De nem csak az íze miatt érdemes ám megkóstolni!

Ami nagyon pozitív a spárgában, hogy rendkívül egészséges és nem utolsó sorban kevés kalóriát tartalmaz. Van benne kálcium, foszfor, vas, sok kálium, viszont a nátrium tartalma alacsony. Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó hatása ismert, segíti a szervezet méregtelenítését.

Úgyhogy spárgára fel! 😀

A Hollandi mártás receptjét az alábbi linken olvashatjátok:

http://www.alajuli.hu/2021/02/hollandi-martas.html



Hozzávalók:

     • 500 g fehér spárga 

     • 2 ek olvasztott vaj

     • só, bors

     • pár csepp citromlé 

     • 1 nagy csipet kristálycukor 

Elkészítés:

A spárgát megtisztítjuk. Én zöldség pucolóval szoktam csinálni. Amit jó tudni, a spárga végén lévő fás részt le kell törni, mert nem lesz finom, ha azt is megpároljuk. Nincs nehéz dolgunk, nem kell erőlködni sem, mert a fás rész könnyen letörhető a végéről. 

Egy tepsit, vagy sütő tálat kibélelünk alufóliával úgy,  hogy legyen egy hosszabb lelógó rész, amivel be tudjuk takarni a spárgákat.

Az alufóliára tesszük a spárga szálakat, sózzuk, borsozzuk, majd rá öntjük az olvasztott vajat. Két kezünkkel össze forgatjuk, hogy mindenhol érje a vaj.


A tetejét megszórjuk cukorral és pár csepp citromlevet teszünk rá. 

Rá hajtjuk a maradék alufóliát, majd gondosan becsomagoljuk.


Előmelegített 180°C -os sütőben 45 perc alatt megsütjük. Ha nem érezzük még elég puhának, tegyük még vissza a sütőbe. Nem minden spárga egyforma, ami nem elég zsenge, annak több idő kell. 



2 megjegyzés:

  1. Csodállak téged, hogy mindig milyen lelkes vagy, néha több receptet is közzé teszel egy napon. Az ízlésünk hasonló, én is azokat főzöm a családnak, amiket sokszor nálad is látok. Gratulálok a bloghoz, remélem még sokáig élvezhetem önző módon a bejegyzéseidet. Anikó (ja, és imádom a spárgát! 😃)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó! 🙂
      Nagyon aranyos vagy, köszönöm az elismerő szavakat. 🙂
      Igazából ez a blog a hobbim. Az sem utolsó szempont, hogy így egy helyre tudom gyűjteni a receptjeimet és nem szanaszét vannak papír darabokra firkálva. 😀
      Örülök, hogy figyelemmel kísérsz, remélem mindig találsz majd neked tetsző recepteket.
      Üdvözlettel: Szilvi (Alajuli)

      Törlés