2021. március 5., péntek

Házi Ricotta (orda) készítése

Folytatva a tegnap elkezdett sajt témát, még mutatnék nektek valamit. 🙂 

Az én nagy kedvencemet, amit végülis nevezhetünk a sajt készítés melléktermékének. Ez pedig az Orda, vagy ismertebb nevén Ricotta.

A sajtkészítés során a visszamaradt tejsavóban olyan alkotó elemek maradnak, amit a tejoltó nem választ ki.

Ha a savót forrás közeli hőmérsékletre hevítjük, a hozzáadott citromsav hatására kicsapódik és a felszínen összegyűlik.

Egy szűrő segítségével könnyen leszedhetjük, ezt Zsendicének nevezzük.
További csepegtetèssel Orda lesz belőle, amit Olaszországban Ricotta néven ismernek. 
Ha az ordát préseljük Ordasajtot kapunk.

Az én személyes kedvencem az Ordából készített körözött. 😋 Egy kis tejföllel, fűszerekkel és lilahagymával kikeverve isteni. 
Ezen kívül még nagyon sokoldalú az Orda. Sósan, édesen, tészta töltelékekbe, tésztaszószokba, zöldfűszerekkel keverve, szendvics krémekbe, édes krémekbe használható.

Ricotta (orda) készítése házilag 


Hozzávalók:

• 10 l házi tejből vissza maradt tejsavó (ez kb. 9 liter)

• 10 g citromsav

Elkészítés:

A tejsavót 93°C- ra hevítjük és bele szórjuk a citromsavat.


Lassú tűzön 5-10 percig tovább melegítjük. Az időtartam a tűzhelytől függ. 
Amikor a tetején lévő fehér réteget egyben el tudjuk mozdítani és alatta zöldes, áttetsző folyadék látható, elzárjuk a tüzet. 




Egy szedőkanál segítségével egy szűrőbe meregetjük az egész fehér réteget és csepegtetjük attól függően, milyen sűrűre szeretnénk. 





Mi most egy tiszta vászon zsákba tettük és jól kinyomkodtuk, így olyan állaga lett, mint a túrónak.



Ebből a mennyiségből 500-700 g Ricotta (orda) készíthető. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése