2021. március 22., hétfő

Csőben sült kelbimbó

 Egyre inkább próbálom kihasználni a házi sajt készítés előnyeit, így ma is a férjuram által készített sajttal gazdagítottam az ebédünket. Mivel ebből az ételből nem csak én ettem, az olajban eltett szárított paradicsomos-oregánós Gomolyát használtam, nem pedig a csípős pepperonisat. 😁

A fincsi, zamatos sajt igazán feldobta a kelbimbót, amit valljuk be, nem sokan kedvelnek. A félig pirult, félig pedig olvadt Gomolya hatalmas pluszt adott az ételnek. Olyannyira, hogy egyáltalán nem hiányzott a csőben sülteknél megszokott reszelt sajt az étel tetejéről. 

A szárított paradicsomos-oregánós Gomolya receptjét az alábbi linken találjátok:

http://www.alajuli.hu/2021/03/olajban-eltett-gomolya-sajt-variaciok.html

Természetesen használhatunk másféle sajtot is, jó bele például a Mozzarella is.

Csőben sült kelbimbó


Hozzávalók:


     • 600 g kelbimbó (én most fagyasztottat kaptam)

     • 1 ek olaj a Gomolya alól 

     • 1 közepes fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 100 g húsos császár szalonna (használhatunk füstölt sonkát is)

     • só, bors

     • 30 ml fehérbor 

     • 200 ml Hollandi mártás 

     • 120 ml főzőtejszín 

     • 1 db tojás 

     • 175 g szárított paradicsomos-oregánós Gomolya sajt (olaj nélkül)

A tepsi kikenéséhez:

     • 1 ek vaj

     • 2 ek zsemlemorzsa (nálam teljes kiőrlésű)


Elkészítés:

A kelbimbókat sós vízben megfőzzük. Nekem forrástól számítva ez 10 percig tartott, de ne felejtsük el, hogy az enyém fagyasztott volt. A friss valamivel tovább tart. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük, és félre tesszük kicsit hűlni. 

Egy edényben felhevítjük az olajat, majd megsütjük benne a kockára vágott szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Picit sózzuk, borsozzuk. Löttyinthetünk rá egy kis fehérbort, amit elfőzünk róla.  Csak az íze maradjon! Ha elkészült, félre tesszük. 

Egy tálba tesszük a Hollandi mártást, a tojást és a főzőtejszínt, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymás szalonnát. 




Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával. 

Beletesszük a mártás felét, rá pakolásszuk a kelbimbókat. Erre kerül a paradicsomos-oregánós Gomolya, majd a mártás másik fele.





Előmelegített 180°C- os sütőben 40-45 percig sütjük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése