2021. február 19., péntek

Gomba mártás

 Mindenféle mártást, szószt nagyon szeretek, előszeretettel használom őket az ételekhez. Ez a gomba mártás az egyik nagy kedvencem, mert igazán sokoldalú. 

Ehetjük sült, rántott, vagy töltött húsokhoz, kínálhatjuk rizshez, vagy bármilyen tésztához. Sűrűbbre főzve akár sós pitébe is jó, vagy sós kelt tészták töltelékeként. 

Most én sült csirkéhez készítettem el, amihez párolt brokkolit és egy egészséges tésztát készítettem. (A tésztára hamarosan külön bejegyzésben is ki fogok térni!)

Gomba mártás 


Hozzávalók:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 közepes fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 1 tk házi ételízesítő (ha nincs, só is jó)

     • 1 csipet fehérbors 

     • 1 mk őrölt kömény 

     • 1 tk őrölt majoránna 

     • 1 tk mustár 

     • 2 ek Worcester szósz 

     • 30 ml fehérbor 

     • 1 ek liszt (nálam teljes kiőrlésű)

     • 400 g csiperke gomba 

     • 200 ml víz 

     • 100 ml tej (nálam alacsony zsírtartalmú)

     • 125 ml főzőtejszín (nálam csökkentett zsírtartalmú)

     • 1 tk aprított petrezselyemzöld 


Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat. Elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel, borssal, majoránnával és őrölt köménnyel. 

Pár perc dinsztelés után öntünk rá 100 ml vizet, majd magas lángon sütjük, amíg a víz el nem párolog. Hozzáadjuk a bort és azzal is forraljuk 1 percig.

Ekkor megszórjuk liszttel, gyors mozdulatokkal össze keverjük és hozzáadjuk a maradék vizet a tejet, a mustárt és a Worcester szószt. Csomómentesre keverjük. 

Hozzá adjuk a negyedelt gombákat, majd sütjük, amíg levet nem ereszt. Ezután rá öntjük a főzőtejszínt és kb. 15 percig főzzük nem túl erős lángon. 

A végén megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése