Ez a finom húsgombócos étel a Balkán-félszigetről származik. Két fajtája is létezik. Az egyiket burgonyával vagy zöldségekkel készítik, a másikat pedig rizzsel. Utóbbi inkább Görögországban ismert. Abban viszont mindegyik megegyezik, hogy leginkább marhahúsból készül.
Én most a burgonyás változatát készítettem el, amit a saját ízlésünkre formáltam. A húsnak csak a fele marha, és került bele egy kis sajt is a kislányom kedvéért.
Bátran mondhatom, hogy nagyon finom volt! 😊
Hozzávalók:
A gombócokhoz:
• 200 g darált marhahús
• 200 g darált sertéshús
• 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
• 1 gerezd fokhagyma reszelve
• 1 tojás
• 1 csapott tk só
• 1/2 mk őrölt fekete bors
• 1/2 tk őrölt kömény
• 1/2 tk őrölt pirospaprika
• 2 ek zsemlemorzsa
Az öntethez:
• 1 tojás
• 50 ml tej
• 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
A húsgombócok köré:
• 9-10 db kisebb szemű burgonya
• 1 kisebb kápia paprika
• 3 szál újhagyma
A sütőtál aljára:
• 2 ek olíva olaj
• 3-4 ek reszelt parmezán
A tetejére:
• 1 nagy csipet reszelt parmezán
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk, és közepes nagyságú gombócokat formázunk belőle.
Egy kiolajozott tepsibe tesszük őket, és előmelegített, hőlégkeveréses 190 °C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Fél időben megfordíthatjuk őket.
Amíg a húsgombócok sülnek, előkészítjük a többi hozzávalót.
A burgonyát megpucoljuk, és keresztben félbe vágjuk. Sós vízben megfőzzük. Ne főzzük túl, nehogy szét essen!
A kápia paprikát kis kockákra, az újhagymákat karikára vágjuk.
Az öntethez felverjük a tojást a tejjel, majd bele keverjük a petrezselymet.
Egy hőálló tálat kiolajozunk, és megszórjuk reszelt parmezánnal.
Erre szép sorban rápakoljuk a gombócokat és a félbe vágott főtt burgonyákat. Közéjük szórjuk a paprikát és az újhagymát, majd a tetejét meglocsoljuk a tojásos tejjel.
A tetejére ízlés szerint szórhatunk egy pici sajtot, de ez elhagyható.
Előmelegített, hőlégkeveréses 190°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Az a lényeg, hogy a krumpli kicsit megpiruljon.
Friss salátával tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése