2020. december 6., vasárnap

Töltött csirkecomb

 Már nem is emlékszem, hogy mikor ettem utoljára töltött csirkecombot. Talán ha kétszer készítettem eddig életemben, akkor sokat mondok. 🙈 😁 Pedig szeretjük, csak soha nem jut eszünkbe. Na de ez a mai nappal megváltozik, mert tegnap a bevásárlás alatt -a Jóisten tudja honnan, de- eszembe jutott. Így hát megvettem hozzá mindent, ma reggel pedig neki ugrottam az elkészítésének.

Emlékszem, drága nagymamám sütött rendszeresen töltött csirkecombot és sertés dagadót. Gyerekként a húsos részét annyira nem is szerettem, viszont a tölteléket nagyon! 🙂 Mindig tett nekem külön a tepsi egyik sarkába, és finom ropogósra megsütötte a húsok mellett. 

Ezért most a saját örömömre tele raktam egy plusz kerámia tálat töltelékkel, megszórtam a tetejét reszelt sajttal és finom ropogósra sütöttem. Nagyon finom lett! 😊

Emiatt lett a receptben a húsokhoz képest sokkal több töltelék megadva. Így ha valaki elkeszítené, akkor mindenképp figyeljen oda a mennyiségekre! (persze csak akkor, ha nem szeretne plusz tölteléket sütni 🙃) Ha csak a combok töltéséhez van szükség töltelékre, akkor negyed annyi mennyiséget elég elkészíteni a megadotthoz képest. 

Töltött csirkecomb 


Töltelék 



Hozzávalók:

     • 3 nagyobb egész csirkecomb

     • só

     • csirke fűszerkeverék (elhagyható, csak akkor több só kell)

     • 1 mk pirospaprika 

A töltelékhez:

     • 1 tk sertészsír 

     • 1 fej vöröshagyma 

     • 250 g friss gomba

     • 1 ek majoránna 

     • 3 db zsömle 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 300 g csirkemáj 

     • 2 tojás 

     • 1 tk só 

     • 1 mk bors

     • 1/2 mk őrölt kömény 

     • 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld 

     • 2 ek apróra vágott zeller levél (elhagyható, bár remek ízt ad)

     • 4 főtt tojás 

     • 3 ek zsemlemorzsa (szükség szerint)

     • 1 marék reszelt sajt 

     • + 1 ek sertészsír a csirkecombok lekenéséhez
 
A tepsikhez:

     • ek sertészsír

     • 1 ek zsemlemorzsa 


Elkészítés:

Egy serpenyőben felhevítünk 1 teáskanálnyi sertészsírt. Megfuttatjuk rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Amikor a hagyma szép üveges, hozzá adjuk az apróra vágott gombát. Addig sütjük, amíg elpárolog alóla minden nedvesség. Ha kész, félre tesszük kihűlni.

Beáztatjuk a zsemléket hideg vízbe. Ha megszívta magát, kinyomjuk belőle a vizet és egy nagy tálba tesszük, amiben a tölteléket fogjuk össze állítani. 

Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és a két nyers tojást. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. 

A csirkemájat "elkaparjuk" (egy késsel kissé pépesítjük), majd azt is a masszához adjuk.

Beletesszük az apróra vágott zeller levelet és a petrezselymet. 

Az egész masszát alaposan összekeverjük. A végén forgatjuk bele a kis kockákra vágott főtt tojást. Ha túl folyósnak találjuk, akkor tegyünk hozzá zsemlemorzsát. Nekem kellett bele 3 kanállal. 

A csirkecombokat megtöltjük a masszával, majd megsózzuk és megszórjuk a csirke fűszerrel. Én hústűkkel rögzítettem a bőrt, hogy a töltelék a helyén maradjon.

Egy kizsírozott hőálló tálba vagy tepsibe tesszük. Én egy fedeles jénait használtam. 
A tepsi kikenéshez való zsírból itt 2 evőkanállal használunk el.

Ezután még egy evőkanál zsírral megkenjük a csirkecombok tetejét is. Én a végén még meghintettem egy kis pirospaprikával is, hogy a bőrének szép színe legyen. Ha szükséges, tehetünk alá egy pár kanál vizet. Én itt Németországban nem szoktam, mert elég vizesek a húsok. A magyar húsoknál viszont mindig tettem alá. Sütés előtt lefedjük. 

A maradék töltelék megsütéséhez egy 15×25 cm-es hőálló kerámia tálat kikenünk a megmaradt 1 evőkanál zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával. Bele simítjuk a masszát. 
Ezt az edényt nem kell lefedni.

200C °-os sütőbe együtt tesszük be a két sütő formát (ha befér). A tölteléket 40 percig sütöttem. Ezután rászórtam a sajtot, majd még 10 percre vissza tettem.
A csirkecombokat 60 percig sütöttem fedő alatt, majd 30 percet fedő nélkül. Mielőtt vissza tettem fedő nélkül, meglocsoltam szafttal a combokat.

Egyik nap burgonya pürével, másnap rizibizivel és savanyúsággal tálaltam.






 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése