Már nem is emlékszem, hogy mikor ettem utoljára töltött csirkecombot. Talán ha kétszer készítettem eddig életemben, akkor sokat mondok. 🙈 😁 Pedig szeretjük, csak soha nem jut eszünkbe. Na de ez a mai nappal megváltozik, mert tegnap a bevásárlás alatt -a Jóisten tudja honnan, de- eszembe jutott. Így hát megvettem hozzá mindent, ma reggel pedig neki ugrottam az elkészítésének.
Emlékszem, drága nagymamám sütött rendszeresen töltött csirkecombot és sertés dagadót. Gyerekként a húsos részét annyira nem is szerettem, viszont a tölteléket nagyon! 🙂 Mindig tett nekem külön a tepsi egyik sarkába, és finom ropogósra megsütötte a húsok mellett.
Ezért most a saját örömömre tele raktam egy plusz kerámia tálat töltelékkel, megszórtam a tetejét reszelt sajttal és finom ropogósra sütöttem. Nagyon finom lett! 😊
Emiatt lett a receptben a húsokhoz képest sokkal több töltelék megadva. Így ha valaki elkeszítené, akkor mindenképp figyeljen oda a mennyiségekre! (persze csak akkor, ha nem szeretne plusz tölteléket sütni 🙃) Ha csak a combok töltéséhez van szükség töltelékre, akkor negyed annyi mennyiséget elég elkészíteni a megadotthoz képest.
|
Töltött csirkecomb |
|
Töltelék |
Hozzávalók:
• 3 nagyobb egész csirkecomb
• só
• csirke fűszerkeverék (elhagyható, csak akkor több só kell)
• 1 mk pirospaprika
A töltelékhez:
• 1 tk sertészsír
• 1 fej vöröshagyma
• 250 g friss gomba
• 1 ek majoránna
• 3 db zsömle
• 3 gerezd fokhagyma
• 300 g csirkemáj
• 2 tojás
• 1 tk só
• 1 mk bors
• 1/2 mk őrölt kömény
• 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
• 2 ek apróra vágott zeller levél (elhagyható, bár remek ízt ad)
• 4 főtt tojás
• 3 ek zsemlemorzsa (szükség szerint)
• 1 marék reszelt sajt
• + 1 ek sertészsír a csirkecombok lekenéséhez
A tepsikhez:
• ek sertészsír
• 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítünk 1 teáskanálnyi sertészsírt. Megfuttatjuk rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Amikor a hagyma szép üveges, hozzá adjuk az apróra vágott gombát. Addig sütjük, amíg elpárolog alóla minden nedvesség. Ha kész, félre tesszük kihűlni.
Beáztatjuk a zsemléket hideg vízbe. Ha megszívta magát, kinyomjuk belőle a vizet és egy nagy tálba tesszük, amiben a tölteléket fogjuk össze állítani.
Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és a két nyers tojást. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
A csirkemájat "elkaparjuk" (egy késsel kissé pépesítjük), majd azt is a masszához adjuk.
Beletesszük az apróra vágott zeller levelet és a petrezselymet.
Az egész masszát alaposan összekeverjük. A végén forgatjuk bele a kis kockákra vágott főtt tojást. Ha túl folyósnak találjuk, akkor tegyünk hozzá zsemlemorzsát. Nekem kellett bele 3 kanállal.
A csirkecombokat megtöltjük a masszával, majd megsózzuk és megszórjuk a csirke fűszerrel. Én hústűkkel rögzítettem a bőrt, hogy a töltelék a helyén maradjon.
Egy kizsírozott hőálló tálba vagy tepsibe tesszük. Én egy fedeles jénait használtam.
A tepsi kikenéshez való zsírból itt 2 evőkanállal használunk el.
Ezután még egy evőkanál zsírral megkenjük a csirkecombok tetejét is. Én a végén még meghintettem egy kis pirospaprikával is, hogy a bőrének szép színe legyen. Ha szükséges, tehetünk alá egy pár kanál vizet. Én itt Németországban nem szoktam, mert elég vizesek a húsok. A magyar húsoknál viszont mindig tettem alá. Sütés előtt lefedjük.
A maradék töltelék megsütéséhez egy 15×25 cm-es hőálló kerámia tálat kikenünk a megmaradt 1 evőkanál zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával. Bele simítjuk a masszát.
Ezt az edényt nem kell lefedni.
200C °-os sütőbe együtt tesszük be a két sütő formát (ha befér). A tölteléket 40 percig sütöttem. Ezután rászórtam a sajtot, majd még 10 percre vissza tettem.
A csirkecombokat 60 percig sütöttem fedő alatt, majd 30 percet fedő nélkül. Mielőtt vissza tettem fedő nélkül, meglocsoltam szafttal a combokat.
Egyik nap burgonya pürével, másnap rizibizivel és savanyúsággal tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése