Nagyon ritkán készítem ezt a pogácsát, mert ugye nem valami diétás. 🙂 Amikor viszont megsütöm, pillanatok alatt elfogy. Csak akkor fogjunk hozzá, ha nem vagyunk idő hiányában, mert a hajtogatások miatt hosszadalmas az elkészítés.
Hajtogatott hagymás-tepertős pogácsa |
Hozzávalók:
A tésztához:
• 30 g friss élesztő
• 1 tk kristálycukor
• 50 ml tej + 100 ml az élesztő felfuttatásához
• 500 g liszt
• 100 ml tejföl
• 2-3 ek fehérbor
• 125g vaj
• 25 g zsír
• 1 tk só
A töltelékbe:
• 250 g darált tepertő
• 1/2 tk só
• 1/2 mk bors
• 1 mk mustár
• 1 kis fej lilahagyma
• 1 tk olaj
A lekenéshez:
• 1 tojás
Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd pár perc alatt megfuttatjuk az olajon.
A darált tepertőbe keverjük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a mustárt.
100 ml langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a puha vajat, a fehérbort, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt.
Rétes tészta állagúra gyúrjuk a tésztát, szépen kidolgozzuk.
Az elkészült tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután félbe hajtjuk, majd hűvös helyen 20 percet pihentetjük.
Ezután megint kinyújtjuk, feltekerjük, félbe hajtjuk és pihentetjük 20 percig. Ezen kívül még egyszer megismételjük.
A tésztát kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük felvert tojással. Néhány percig pihentetjük, majd egy éles késsel rácsosra bevagdossuk a tetejét. Érdemes végig hűvösebb helyen dolgozni, mert minél melegebb van, annál ragacsosabb a tészta.
Egy 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített, hőlégkeveréses 200C °-os sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése