Ezt a péksütit általában hétvégén szoktam reggelire készíteni. Persze, ha nem túl éhes a család, és kibírnak még egy kis időt a reggeliig. 🙂
A bucik tetszés szerint tölthetőek is. Sajt kockával, felvágottakkal ,kolbásszal, virslivel. Az egyik barátnőm egyszer ki próbálta Nutellával is (ebben az esetben csak 1 csipet só kerül a tésztába és 2 ek. cukor).
Sajtos Buci |
Hozzávalók:
• 250 ml langyos tej
• 1 tk kristálycukor vagy méz
• 25 g friss élesztő
• 500 g liszt
• 1 tojás
• 50 g puha vaj
• 1,5 tk só
A tetejére:
• 1 tojás a lekenéshez
• 30 g reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml cukros tejben.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Összedolgozzuk, majd kissé lágy tésztát dagasztunk belőle. 30 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt tésztát 10-12 egyforma részre osztjuk (attól függ mekkora bucikat szeretnénk) és gombócokat formázunk. A gombócokat alaposan kivajazott formába tesszük. Ez lehet egy sima magas falú tepsi, vagy pite forma, esetleg egy jénai is. Nálam most egy 26 cm átmérőjű torta formában sült.
A lényeg, hogy amikor elhelyezzük a gombócokat, legyen egy kis hely közöttük, mert sütés közben nőni fognak és össze érnek.
Megkenjük a tetejüket felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 200 C°-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő sütő függő, érdemes szemmel tartani a bucikat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése