2020. október 25., vasárnap

Sajtos buci

Ezt a péksütit általában hétvégén szoktam reggelire készíteni. Persze, ha nem túl éhes a család, és kibírnak még egy kis időt a reggeliig. 🙂 
A bucik tetszés szerint tölthetőek is. Sajt kockával, felvágottakkal ,kolbásszal, virslivel. Az egyik barátnőm egyszer ki próbálta Nutellával is (ebben az esetben csak 1 csipet só kerül a tésztába és 2 ek. cukor).

Sajtos Buci



Hozzávalók:

     • 250 ml langyos tej
  
     • 1 tk kristálycukor vagy méz 

     • 25 g friss élesztő

     • 500 g liszt

     • 1 tojás 

     • 50 g puha vaj

     • 1,5 tk só 

A tetejére:

     • 1 tojás a lekenéshez

     • 30 g reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml cukros tejben. 

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a vajat, a felfuttatott élesztőt és a      maradék tejet. Összedolgozzuk, majd kissé lágy tésztát dagasztunk belőle. 30 percig pihenni hagyjuk.

A megkelt tésztát 10-12 egyforma részre osztjuk (attól függ mekkora bucikat szeretnénk) és gombócokat formázunk. A gombócokat alaposan kivajazott formába tesszük. Ez lehet egy sima magas falú tepsi, vagy pite forma, esetleg egy jénai is. Nálam most egy 26 cm átmérőjű torta formában sült. 
A lényeg, hogy amikor elhelyezzük a gombócokat, legyen egy kis hely közöttük, mert sütés közben nőni fognak és össze érnek. 

Megkenjük a tetejüket felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. 

Előmelegített 200 C°-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő sütő függő, érdemes szemmel tartani a bucikat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése