2016. december 21., szerda

Bejgli

Végre eljutottam odáig, hogy feltegyem a blogra a bejgli receptet. 😊 Hétfőn sütöttem meg, úgyhogy már a fele elfogyott. Ezen a 3 rúdon kívül még sütöttem 2 darab csokisat is a kislányomnak, mert ő csak azt eszi, de a család többi tagja is vevő rá, úgyhogy már annak is eltűnt a fele. 😊 Na mindegy, lehet még egyszer nekifuthatok majd a bejgli sütésnek Karácsony előtt. 
Amikor először szóba került a karácsonyi menü nálunk a párom kikötötte, hogy idén olyan bejglit szeretne enni amilyet a Nagymamám sütött annak idején. Sajnos már 3 éve nem ehetjük a Mami bejglijét, így gondoltam megpróbálom elkészíteni. Elő is kerestem a Mama régi receptes könyvét amiben biztos, hogy benne van a tuti recept, de marha nagyot tévedtem. Néztem is egy nagyot, mert biztos vagyok benne, hogy abból a könyvből készítette minden Karácsonykor a bejglit. Aztán rájöttem a turpisságra. Egy mákos, diós patkó receptet használt mindig. A tészta finom puha, csak úgy eteti magát. Mi imádjuk. 😊

Bejgli

Hozzávalók (3 rúdhoz):

Az élesztő felfuttatásához:
  • 150 ml tej
  • 1 kocka élesztő
  • 1 tk cukor
A tésztához:
  • 750 g finomliszt
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 g zsír
  • 150 g vaj
  • 150 ml tej
  • 3 tojássárgája
A mákos töltelékhez:
  • 150 g darált mák
  • 80 g cukor
  • 80 ml tej
  • 1 közepes alma
A diós töltelékhez:
  • 150 g darált dió
  • 80 g cukor
  • 80 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g mazsola
  • 1 mk rumaroma
A gesztenyés töltelékhez:
  • 250 g gesztenyemassza
  • 1 mk rumaroma
  • 65 ml tej
A lekenéshez:
  • 1 tojás
Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük elő. A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük amíg beleolvad. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a darált mákot és a kis lyukú reszelőn lereszelt almát, majd az egészet alaposan összekeverjük.


A diós töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd addig keverjük amíg beleolvadnak. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a mazsolát, a darált diót és a rumaromát, majd alaposan összekeverjük. Ne ijedjünk meg, kissé folyós lesz, de mire töltjük a bejgliket jól kenhető lesz.


A gesztenyés töltelékhez felforraljuk a tejet, majd mikor lehúztuk a tűzhelyről belemorzsoljuk a gesztenyemasszát. Ízesítjük a rumaromával, majd jól összekeverjük. Ha valakinek olyan gesztenyemassza van otthon ami nem cukrozott, akkor ízlés szerint cukrozza!


A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a cukrozott, langyos tejben. Egy keverőtálba tesszük a többi szoba hőmérsékletű hozzávalót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk.

 

A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyesével kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. 

 

Rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta felső részén kihagyunk kb. 2-3 cm-t. Így nem jön majd ki a töltelék a feltekerésnél. A két oldalát kissé behajtjuk, óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A bejgliket lekenjük tojássárgával, majd kb. 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután lekenjük tojásfehérjével is, majd újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

 

 

 

Előmelegített 180 C fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, érdemes közben ellenőrizni. Én az utolsó 10 percben lefedtem alufóliával, mert nagyon sült.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése