Imádom
a káposztás ételeket, de ritkán készítek, mert sem a férjem,
sem a kislányom nem kedveli. És akkor nagyon finoman fogalmaztam.
:) Kollektív fujjozásba kezdenek, ha csak az illatát megérzik
valamilyen káposztás kajának. :) Így csak akkor jutok valami
ilyesmihez, ha kis adagban megfőzöm magamnak, vagy a család
valamelyik más tagja készíti. Így történt a legutóbb is,
amikor sógornőm erdélyi (vagy kolozsvári)rakott káposztát
főzött és kaptam belőle. Hát mit mondjak, valami isteni volt. Ez
jutott eszembe, és hozzá is láttam az elkészítéséhez. Kicsit
azért próbáltam lefaragni a hozzávalók energiatartalmából és
a saját elképzelésem szerint megcsinálni. A végeredmény nagyon
finom lett, úgyhogy máskor is el fogom készíteni. :)
Rakott savanyú káposzta |
Hozzávalók:
- 700 g savanyú káposzta
- 3 ek olíva olaj
- 150 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 csipet só
- 3 csipet bors
- 150 g bacon
- 100 g füstölt kolbász
- 250 g sovány darált sertéshús
- 1,5 ek pirospaprika
- 1 ek majoránna
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek ételízesítő (Ízvarázst használtam)
- 150 ml víz
- 350 g főtt barna rizs
- 150 g tejföl
- 150 g natúr joghurt
- 1 ek olíva olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Ha
a savanyú káposztát túl savanyúnak találjuk, alaposan átmossuk.
kb. 20 perc alatt félpuhára főzzük, majd ha kihűlt kinyomkodjuk belőle a vizet.
A
rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Mivel én most barna rizst
használtam, a tasakos gyors változatot választottam. Egyrészt
pofon egyszerű elkészíteni, másrészt őszintén bevallom, hogy
hadilábon állok a főzésével. Soha nem tudtam normálisan
megfőzni a barna rizst, így már meg sem próbálom a hagyományos
módszert. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy nagyon szívesen fogadok
minden ötletet, hogy miként kell normális barna rizst főzni.
Köszi! :)
Az
olíva olajon elkezdjük pirítani az apró kockára vágott
vöröshagymát és fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A
bacont és a kolbászt felvágjuk, a hagymához adjuk, majd együtt
elkezdjük pirítani. Amikor kicsit kiengedték a zsírjukat,
hozzáadjuk a darált húst is.
Ízlés
szerint megszórjuk pirospaprikával, majoránnával, őrölt
köménnyel és ételízesítővel, majd felöntjük vízzel. Amikor
minden megpuhult és nincs alatta sok lé, lehúzzuk a tűzről és
kicsit hűlni hagyjuk.
Egy
tepsit kikenünk olajjal és beletesszük a káposzta 1/3 részét.
Rátesszük a rizs felét, majd a húsos ragu felét.
Megint
1/3 rész káposzta következik, aztán a rizs másik fele, majd a
ragu másik fele. Zárásként rátesszük a káposzta utolsó
1/3-át, majd rásimítjuk a joghurttal elkevert tejfölt. Aki
szaftosabban szeretné elkészíteni, az ízlés szerint tehet még
tejfölt és joghurtot a rétegek közé is. Ha valaki nem szereti a
joghurtot, pótolhatja tejföllel. Nekem picit szárazabb lett a
végeredmény, de én szándékosan nem akartam túlzásba vinni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése