2016. május 24., kedd

Rakott savanyú káposzta

Imádom a káposztás ételeket, de ritkán készítek, mert sem a férjem, sem a kislányom nem kedveli. És akkor nagyon finoman fogalmaztam. :) Kollektív fujjozásba kezdenek, ha csak az illatát megérzik valamilyen káposztás kajának. :) Így csak akkor jutok valami ilyesmihez, ha kis adagban megfőzöm magamnak, vagy a család valamelyik más tagja készíti. Így történt a legutóbb is, amikor sógornőm erdélyi (vagy kolozsvári)rakott káposztát főzött és kaptam belőle. Hát mit mondjak, valami isteni volt. Ez jutott eszembe, és hozzá is láttam az elkészítéséhez. Kicsit azért próbáltam lefaragni a hozzávalók energiatartalmából és a saját elképzelésem szerint megcsinálni. A végeredmény nagyon finom lett, úgyhogy máskor is el fogom készíteni. :)

Rakott savanyú káposzta
Hozzávalók:
  • 700 g savanyú káposzta
  • 3 ek olíva olaj
  • 150 g vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 150 g bacon
  • 100 g füstölt kolbász
  • 250 g sovány darált sertéshús
  • 1,5 ek pirospaprika
  • 1 ek majoránna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek ételízesítő (Ízvarázst használtam)
  • 150 ml víz
  • 350 g főtt barna rizs
  • 150 g tejföl
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 ek olíva olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:

Ha a savanyú káposztát túl savanyúnak találjuk, alaposan átmossuk. kb. 20 perc alatt félpuhára főzzük, majd ha kihűlt kinyomkodjuk belőle a vizet.


A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Mivel én most barna rizst használtam, a tasakos gyors változatot választottam. Egyrészt pofon egyszerű elkészíteni, másrészt őszintén bevallom, hogy hadilábon állok a főzésével. Soha nem tudtam normálisan megfőzni a barna rizst, így már meg sem próbálom a hagyományos módszert. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy nagyon szívesen fogadok minden ötletet, hogy miként kell normális barna rizst főzni. Köszi! :)
Az olíva olajon elkezdjük pirítani az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


A bacont és a kolbászt felvágjuk, a hagymához adjuk, majd együtt elkezdjük pirítani. Amikor kicsit kiengedték a zsírjukat, hozzáadjuk a darált húst is.


Ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, majoránnával, őrölt köménnyel és ételízesítővel, majd felöntjük vízzel. Amikor minden megpuhult és nincs alatta sok lé, lehúzzuk a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.


Egy tepsit kikenünk olajjal és beletesszük a káposzta 1/3 részét. Rátesszük a rizs felét, majd a húsos ragu felét.



Megint 1/3 rész káposzta következik, aztán a rizs másik fele, majd a ragu másik fele. Zárásként rátesszük a káposzta utolsó 1/3-át, majd rásimítjuk a joghurttal elkevert tejfölt. Aki szaftosabban szeretné elkészíteni, az ízlés szerint tehet még tejfölt és joghurtot a rétegek közé is. Ha valaki nem szereti a joghurtot, pótolhatja tejföllel. Nekem picit szárazabb lett a végeredmény, de én szándékosan nem akartam túlzásba vinni.




Előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése