2016. április 11., hétfő

Citromos túrós

Az én drága férjem pár hete vett egy citromfát. Már nagyon régóta szeretett volna egyet, és végre sikerült szert tenni egyre. 🙂 

A nappaliban tartjuk, dédelgetjük, szeretgetjük, és hálából akkora citromokat produkál, hogy nem győzünk szüretelni. 🙂 

Mivel a limonádé és a citromos tea már a fülünkön jön ki, gondoltam kreálok valami citromos finomságot. Így született meg ez a süti, ami szerintem még jópárszor el lesz készítve. 

Most diétás változatban készítettem el, de a megszokott, hagyományos alapanyagokból is elkészíthető. Igazából nem dominál benne a citrom (azt gondoltam jobban lehet majd érezni benne), de nagyon jó ízt ad neki. Igazi tavaszi csemege, friss, üdítő és nagyon finom. 🙂


Citromos túrós

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 125 g barna cukor
  • 100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 3 ek víz
  • 1 citrom reszelt héja
A krémhez:
  • 350 ml tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 7 db édesítő tabletta (használhatunk 1 tk folyékony édesítőt, vagy 2 ek cukrot is)
  • 1 mk vanília aroma
  • 300 g túró
  • 1 citrom leve
  • 1 tk folyékony édesítő (2 ek cukorral helyettesíthető)
  • 40 g mazsola
A tetejére:
  • 5 ek reszelt tejcsokoládé
Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük.
A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a vizet és a citromhéjat.
Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!


A krémhez sűrűre főzzük a tejet, a pudingport, a vanília aromát és az édesítőt. Alaposan kihűtjük.
A túrót villával összetörjük, majd belekeverjük a citromlevet, a folyékony édesítőt, és a pudingot.


A mazsolát pár percre forró vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és a krémhez adjuk.

Az elkészült piskótáról óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt, majd megfordítva visszahelyezzük a tepsibe. 


Rásimítjuk a túrókrémet, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük.


Amikor megdermedt a krém, ízlés szerint reszelünk rá csokoládét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése